Rozwiaż trójkaty o danych bokach i katach
a) \(\displaystyle{ a=8cm}\) \(\displaystyle{ b=5cm}\) \(\displaystyle{ \alpha =60^o}\)
b) \(\displaystyle{ a=3cm}\) \(\displaystyle{ b=4cm}\) \(\displaystyle{ c=5cm}\)
c) \(\displaystyle{ b=8cm}\) \(\displaystyle{ c=4cm}\) \(\displaystyle{ \alpha =100^o}\)
Moze ktos rozwiazac chce porównac rozwiazania.
Twierdzenie sinusow i cosinusow
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 cze 2014, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
Twierdzenie sinusow i cosinusow
Ostatnio zmieniony 23 lis 2014, o 13:48 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 cze 2014, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
Twierdzenie sinusow i cosinusow
\(\displaystyle{ \frac{8}{\sin 60^{o}} = \frac{5}{\sin \beta }}\)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2014, o 13:54 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Twierdzenie sinusow i cosinusow
Poleceniem jest obliczyć powierzchnie?
Stwierdzenie rozwiązać jest niezbyt precyzyjne. Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest na przeciwko boku a to rzeczywiśćie dobry pierwszy krok. Potem liczysz dalej kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) i wzór na pole związany z sinusem.
Stwierdzenie rozwiązać jest niezbyt precyzyjne. Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest na przeciwko boku a to rzeczywiśćie dobry pierwszy krok. Potem liczysz dalej kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) i wzór na pole związany z sinusem.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 cze 2014, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
Twierdzenie sinusow i cosinusow
Nie w poleceniu jest napisane Rozwiaz trójkat wiec chodzi o obliczenie wszystkich bokow i katow-- 23 lis 2014, o 15:01 --Moze ktos rozwiazac i pdac tylko miary katów i długosci bokow
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Twierdzenie sinusow i cosinusow
No ok, to i tak dobrze. Może tak spróbuj napisać w jednym poście jak liczysz każdy podpunkt, żeby się nie rozdrabniać zbytnio.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 cze 2014, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
Twierdzenie sinusow i cosinusow
Tylko ja nie umiem uzywac latexa
-- 23 lis 2014, o 15:15 --
\(\displaystyle{ \frac{8}{\sin60} = \frac{5}{\sin \beta }}\)
\(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{3} }{2}= 8\sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{3} }{16}= \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \sin \beta = 0,5412}\)
\(\displaystyle{ \sin \beta \approx 33}\)
\(\displaystyle{ \gamma= 180 - 60 -33}\)
\(\displaystyle{ \gamma=87}\)
\(\displaystyle{ \sin \gamma = 0,9986}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{0,5412}= \frac{c}{0,9986}}\)
\(\displaystyle{ 4,993 = 0,5412c}\)
\(\displaystyle{ c \approx 9,2}\)
-- 23 lis 2014, o 15:35 --
dobrze
-- 23 lis 2014, o 15:47 --
???
-- 23 lis 2014, o 16:02 --
bakala12 a wyniki ok?
-- 23 lis 2014, o 16:12 --
\(\displaystyle{ \cos \beta=0,6}\) to ile to bedzie stopni?-- 23 lis 2014, o 19:22 --Pomoze ktos z przykładem c?
-- 23 lis 2014, o 15:15 --
\(\displaystyle{ \frac{8}{\sin60} = \frac{5}{\sin \beta }}\)
\(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{3} }{2}= 8\sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{3} }{16}= \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \sin \beta = 0,5412}\)
\(\displaystyle{ \sin \beta \approx 33}\)
\(\displaystyle{ \gamma= 180 - 60 -33}\)
\(\displaystyle{ \gamma=87}\)
\(\displaystyle{ \sin \gamma = 0,9986}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{0,5412}= \frac{c}{0,9986}}\)
\(\displaystyle{ 4,993 = 0,5412c}\)
\(\displaystyle{ c \approx 9,2}\)
-- 23 lis 2014, o 15:35 --
dobrze
-- 23 lis 2014, o 15:47 --
???
-- 23 lis 2014, o 16:02 --
bakala12 a wyniki ok?
-- 23 lis 2014, o 16:12 --
\(\displaystyle{ \cos \beta=0,6}\) to ile to bedzie stopni?-- 23 lis 2014, o 19:22 --Pomoze ktos z przykładem c?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2014, o 14:48 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Idzie Ci coraz lepiej. Żeby dostać ładne grackie literki piszemy: \alfa, \beta itd. A do funkcji trygonometrycznych piszemy \sin \cos itd.
Powód: Idzie Ci coraz lepiej. Żeby dostać ładne grackie literki piszemy: \alfa, \beta itd. A do funkcji trygonometrycznych piszemy \sin \cos itd.