Zadanie- jednokładność prostokątów
Zadanie- jednokładność prostokątów
Prostokąt o wymiarach 18cm na 15 cm jest jednokładny z prostokątem, którego jeden z boków ma długość 6 cm. Oblicz skalę jednokładności oraz obwód drugiego prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iłża
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 21 razy
Zadanie- jednokładność prostokątów
O ile mi się wydaje to te boki są proporcjonalne a więc:
\(\displaystyle{ \frac{18}{15}=\frac{6}{x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{15\cdot 6}{18}}\)
\(\displaystyle{ x=5}\)
\(\displaystyle{ obw=2\cdot 5+2\cdot 6=22}\)
\(\displaystyle{ P_{1}=270}\)
\(\displaystyle{ P_2{2}=30}\)
\(\displaystyle{ \frac{270}{30}=9}\) - skala podobieństwa
\(\displaystyle{ \frac{18}{15}=\frac{6}{x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{15\cdot 6}{18}}\)
\(\displaystyle{ x=5}\)
\(\displaystyle{ obw=2\cdot 5+2\cdot 6=22}\)
\(\displaystyle{ P_{1}=270}\)
\(\displaystyle{ P_2{2}=30}\)
\(\displaystyle{ \frac{270}{30}=9}\) - skala podobieństwa