Wydzielenie połowy okręgu i innym okręgiem
Wydzielenie połowy okręgu i innym okręgiem
Jestem nowy na forum i witam wszystkich serdecznie.
Od jakiego czasu męczy mnie pewien problem, zagadka, która mi przyszła do głowy. Mając dwa takie same okręgi, w jaki sposób jednym wydzielić idealnie połowę pola drugiego? Czy to jest możliwe?
Pozdrawiam!
Od jakiego czasu męczy mnie pewien problem, zagadka, która mi przyszła do głowy. Mając dwa takie same okręgi, w jaki sposób jednym wydzielić idealnie połowę pola drugiego? Czy to jest możliwe?
Pozdrawiam!
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Wydzielenie połowy okręgu i innym okręgiem
Dla okręu raczej nie Okręgi nie mają powierzchni.
Ale dla koła możliwe jest na pewno. Skąd to wiem?
Mając dwa koła obok siebie i przesuwając jeden do drugiego (ciągle przesuniecie) dążąc do tego aby sie pokryły, na początku jedna częśc ma większe pole od drugiej... ale następuje moment kiedy druga część podziału ma większe od pierwszego - stąd musi być taki moment, że pola są równe.
Próbowaleś z całki?
Ale dla koła możliwe jest na pewno. Skąd to wiem?
Mając dwa koła obok siebie i przesuwając jeden do drugiego (ciągle przesuniecie) dążąc do tego aby sie pokryły, na początku jedna częśc ma większe pole od drugiej... ale następuje moment kiedy druga część podziału ma większe od pierwszego - stąd musi być taki moment, że pola są równe.
Próbowaleś z całki?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wydzielenie połowy okręgu i innym okręgiem
To problem kozy.
Kolega Kacperdev pewnie już nie pamięta, ale całka jest tu dość kłopotliwa.
W 363136.htm zadanie to jest rozwiazanie .
Kolega Kacperdev pewnie już nie pamięta, ale całka jest tu dość kłopotliwa.
W 363136.htm zadanie to jest rozwiazanie .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wydzielenie połowy okręgu i innym okręgiem
Ale to ja teraz się pomyliłem, bo to akurat nie jest ten problem kozy który jest w podanym linku. Bo tu przecież są dwa koła o tym samym promieniu. Sorry.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wydzielenie połowy okręgu i innym okręgiem
Niech oba okręgi mają promień r. Musisz jednym z nich wyciąć kawałek drugiego w taki sposób, by podzielić pole na pół. Wspólna część obu okręgów jest sumą dwóch odcinków kół i ta suma musi mieć pole
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2}\pi r^2}\)
Wzór na pole wycinka koła o promieniu r, opartego na kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest taki:
\(\displaystyle{ P _{w} = \frac{\alpha}{360}\cdot \pi r^2}\)
Pole odcinka koła opartego na kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ P _{o} = P _{w} - \frac{r^2}{2}\sin \alpha}\) (dlaczego?)
Warunki zadania mówią, że
\(\displaystyle{ 2P _{o}= S}\)
I dalej to już trywialne - znajdujesz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), przy którym to równanie zachodzi.
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2}\pi r^2}\)
Wzór na pole wycinka koła o promieniu r, opartego na kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest taki:
\(\displaystyle{ P _{w} = \frac{\alpha}{360}\cdot \pi r^2}\)
Pole odcinka koła opartego na kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ P _{o} = P _{w} - \frac{r^2}{2}\sin \alpha}\) (dlaczego?)
Warunki zadania mówią, że
\(\displaystyle{ 2P _{o}= S}\)
I dalej to już trywialne - znajdujesz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), przy którym to równanie zachodzi.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wydzielenie połowy okręgu i innym okręgiem
To trywialne równanie :
\(\displaystyle{ \frac{ \alpha}{360} \pi - \frac{1}{2} \sin \alpha = \frac{1}{4} \pi}\)
ma tylko rozwiązanie przybliżone:
\(\displaystyle{ \alpha \approx 132 ^{\circ}21 ^{'} \ \ ( \approx 2,30988 \ rad )}\)
choć bardziej użyteczną jest odległość między środkami kół \(\displaystyle{ \ \approx 0,807947R}\)
Mam nadzieje że gdzieś się nie pomyliłem w obliczeniach.
\(\displaystyle{ \frac{ \alpha}{360} \pi - \frac{1}{2} \sin \alpha = \frac{1}{4} \pi}\)
ma tylko rozwiązanie przybliżone:
\(\displaystyle{ \alpha \approx 132 ^{\circ}21 ^{'} \ \ ( \approx 2,30988 \ rad )}\)
choć bardziej użyteczną jest odległość między środkami kół \(\displaystyle{ \ \approx 0,807947R}\)
Mam nadzieje że gdzieś się nie pomyliłem w obliczeniach.
Wydzielenie połowy okręgu i innym okręgiem
Dzięki za odpowiedzi Szczerze mówiąc to jestem noga z matematyki i tak nie bardzo rozumiem tych równań, ale planuję się podszkolić. Pozdrawiam