Trapez - pole

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
PartyBoy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 maja 2007, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radzymin

Trapez - pole

Post autor: PartyBoy »

Dany jest trapez prostokątny ABCD, gdzie kąt A i D mają po 90 stopni. Odległośc punktu przecięcia przekątnych od dłuższej podstawy wynosi 4 cm. Oblicz pole trapezu, wiedząc żę |AC|=|BC| i |LB|=10cm, gdzie L jest wysokością trójkąta ABD (AB jest podstawą)

Z góry dziękuje za rozwiązanie
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Trapez - pole

Post autor: DEXiu »

PartyBoy pisze:|LB|=10cm, gdzie L jest wysokością trójkąta ABD (AB jest podstawą)
Coś nie za bardzo w tym zdaniu gra. To w końcu L jest punktem czy odcinkiem (wysokością)? Bo jak punktem - to jakim, a jak wysokością - to co oznacza |LB|? Odległość B od tej wysokości?
ODPOWIEDZ