Trapez , ramię kąty
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 26 lis 2005, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 1 raz
Trapez , ramię kąty
Podstawy trapezu mają długość 12 i 4 , a jedno z jego ramion ma dlugość 6. Kąt między drugim ramieniem a podstawą ma miarę 40 stopni. Oblicz długość drugiego ramienia i miary pozostałych kątów trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 10:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 2 razy
Trapez , ramię kąty
Jako podpowiedz moge powiedziec ze sporządz sobie dobry rysunek, oznacz trapez ABCD poprowadz wysokości z boków C, D oznacz spodki wysokości odpowiednio E, F,
i niech |AF|=x ,|FE|=4, |EB|=x-8 korzystając z tego masz rownanie x+4+x-8=12 wyliczasz x
pozniej z twierdzenia pitagorasa obliczasz wysokosc trapezu, i pozniej rowniez z tw, Pitagorasa liczysz szukany bok.
A co do katow to jak poprowadzisz wysokosci to juz widzisz ze jeden kat powyzej 40 stopni , jest rowny 140 stopni (korzystasz z tego ze miara katow wewnetrznych w trojkacie jest rowna 180 stopni wychodzi 50 i dodajesz 90 wiec rowna sie 140) zas pozostale katy liczysz z Tw cosinusow pozostale katy,
Wiem ze troche namodzilem jednak mysle ze cos z tego zrozumiesz w przeciwnym wypadku pisz:) pozdrawiam
i niech |AF|=x ,|FE|=4, |EB|=x-8 korzystając z tego masz rownanie x+4+x-8=12 wyliczasz x
pozniej z twierdzenia pitagorasa obliczasz wysokosc trapezu, i pozniej rowniez z tw, Pitagorasa liczysz szukany bok.
A co do katow to jak poprowadzisz wysokosci to juz widzisz ze jeden kat powyzej 40 stopni , jest rowny 140 stopni (korzystasz z tego ze miara katow wewnetrznych w trojkacie jest rowna 180 stopni wychodzi 50 i dodajesz 90 wiec rowna sie 140) zas pozostale katy liczysz z Tw cosinusow pozostale katy,
Wiem ze troche namodzilem jednak mysle ze cos z tego zrozumiesz w przeciwnym wypadku pisz:) pozdrawiam
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trapez , ramię kąty
c to drugie ramię trapezu
\(\displaystyle{ 6^{2}=8^{2}+c^{2}-2{\cdot}8{\cdot}c{\cdot}cos40^{o}}\)
alfa to kąt jaki tworzy ramię równe 6 z dłuższą podstawą
\(\displaystyle{ c^{2}=8^{2}+6^{2}+2{\cdot}8{\cdot}6{\cdot}cos\alpha}\)
x to przekątna leżąca na przeciwko kąta alfa
\(\displaystyle{ x^{2}=12^{2}+6^{2}-2{\cdot}12{\cdot}6{\cdot}cos\alpha}\)
beta to kąt pomiedzy ramieniem równym c a krótszą podstawą
\(\displaystyle{ x^{2}=4^{2}+c^{2}-2{\cdot}4{\cdot}c{\cdot}cos\beta}\)
y to przekątna na przeciw kąta 40°
\(\displaystyle{ y^{2}=c^{2}+12^{2}-2{\cdot}c{\cdot}12{\cdot}cos40^{o}}\)
gamma to kąt pomiedzy ramieniem równym 6 i krótszą podstawą
\(\displaystyle{ y^{2}=4^{2}+6^{2}-2{\cdot}4{\cdot}6{\cdot}cos\gamma}\)
\(\displaystyle{ 6^{2}=8^{2}+c^{2}-2{\cdot}8{\cdot}c{\cdot}cos40^{o}}\)
alfa to kąt jaki tworzy ramię równe 6 z dłuższą podstawą
\(\displaystyle{ c^{2}=8^{2}+6^{2}+2{\cdot}8{\cdot}6{\cdot}cos\alpha}\)
x to przekątna leżąca na przeciwko kąta alfa
\(\displaystyle{ x^{2}=12^{2}+6^{2}-2{\cdot}12{\cdot}6{\cdot}cos\alpha}\)
beta to kąt pomiedzy ramieniem równym c a krótszą podstawą
\(\displaystyle{ x^{2}=4^{2}+c^{2}-2{\cdot}4{\cdot}c{\cdot}cos\beta}\)
y to przekątna na przeciw kąta 40°
\(\displaystyle{ y^{2}=c^{2}+12^{2}-2{\cdot}c{\cdot}12{\cdot}cos40^{o}}\)
gamma to kąt pomiedzy ramieniem równym 6 i krótszą podstawą
\(\displaystyle{ y^{2}=4^{2}+6^{2}-2{\cdot}4{\cdot}6{\cdot}cos\gamma}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy