Na rysunku obok przedstawiono trójkąt o kącie \(\displaystyle{ \gamma > 90^{\circ}}\) wpisany w okrąg o promieniu \(\displaystyle{ R}\). Udowodnij, że: \(\displaystyle{ \frac{c}{\sin \gamma}=2R}\)
Proszę o pomoc w postaci zrobionego zadania, wiem mniej więcej o co w nim chodzi, jednak nie potrafię dojść do finału .
Udowodnij (trójkąt wpisany w okrąg)
Udowodnij (trójkąt wpisany w okrąg)
Ostatnio zmieniony 4 lis 2014, o 19:20 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Udowodnij (trójkąt wpisany w okrąg)
Zauważ, że \(\displaystyle{ AD = 2R}\).
I dalej:
\(\displaystyle{ \frac{AB}{AD} = \sin\varphi}\)
Ponieważ czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) wpisany jest w okrąg, więc prawdziwa jest równość: \(\displaystyle{ \varphi + \gamma = 180^\circ}\). Zatem \(\displaystyle{ \sin\gamma = \sin(180^{\circ} - \varphi) = \sin\varphi}\). Co należało udowodnić.
I dalej:
\(\displaystyle{ \frac{AB}{AD} = \sin\varphi}\)
Ponieważ czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) wpisany jest w okrąg, więc prawdziwa jest równość: \(\displaystyle{ \varphi + \gamma = 180^\circ}\). Zatem \(\displaystyle{ \sin\gamma = \sin(180^{\circ} - \varphi) = \sin\varphi}\). Co należało udowodnić.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Udowodnij (trójkąt wpisany w okrąg)
Jako ćwiczenie możesz spróbować udowodnić sytuację, kiedy \(\displaystyle{ \gamma = 90^\circ}\) i kiedy \(\displaystyle{ \gamma < 90^\circ}\).