kąt między prostą a punktem na kole

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lukaszml
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 wrz 2014, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O09H
Podziękował: 6 razy

kąt między prostą a punktem na kole

Post autor: lukaszml »

Witam mam problem z następującym zadaniem, z matematyki rozszerzonej.
Torem ruchu punktu A jest łuk półkolisty (zaznaczony na niebiesko rysunku)Jeżeli punkt A dąży swoim położeniem do punktu O to kąt zawarty między prostą przeprowadzoną przez punkty AO a zaznaczoną średnicą S dąży do 90, zaś gdy punkt A przebędzie drogę \(\displaystyle{ \pi}\) to kąt między prostą AO a średnicą wynosi 0. Ile wynosi kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jeżeli punkt przebył drogę równą \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

kąt między prostą a punktem na kole

Post autor: kropka+ »

Zaznacz środek koła \(\displaystyle{ S}\). Drugi kraniec średnicy oznacz \(\displaystyle{ P}\). Dorysuj odcinki \(\displaystyle{ SA}\) i \(\displaystyle{ PA}\). Pomyśl nad kątami: wpisanym, środkowym i opartym na średnicy.
ODPOWIEDZ