W półkole o promieniu r wpisano prostokąt o największym polu. Oblicz cosinus kąta rozwartego między przekątnymi tego prostokąta.
jakieś pomysły??
Oblicz cos kąta rozwartego między przekątnymi prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 18 paź 2014, o 21:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona
- Podziękował: 3 razy
Oblicz cos kąta rozwartego między przekątnymi prostokąta
Ostatnio zmieniony 22 paź 2014, o 18:41 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ponownie zły dział.
Powód: Ponownie zły dział.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz cos kąta rozwartego między przekątnymi prostokąta
Może klasycznie.
\(\displaystyle{ 2a;b}\) - boki prostokąta
\(\displaystyle{ P=2ab}\) oraz \(\displaystyle{ a^2+b^2=r^2}\)
\(\displaystyle{ 2a;b}\) - boki prostokąta
\(\displaystyle{ P=2ab}\) oraz \(\displaystyle{ a^2+b^2=r^2}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz cos kąta rozwartego między przekątnymi prostokąta
Mona spróbować tak:
\(\displaystyle{ a,b}\) od wielkości \(\displaystyle{ R, \alpha}\). Potem wyznacz pole za pomocą \(\displaystyle{ R}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha}\) i zastanów się, kiedy to pole będzie największe.
Pozdrawiam!
Spróbuj uzależnić boki Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 18 paź 2014, o 21:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona
- Podziękował: 3 razy
Oblicz cos kąta rozwartego między przekątnymi prostokąta
ok, wyznaczyłam \(\displaystyle{ b=r \sqrt{2}}\) i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz cos kąta rozwartego między przekątnymi prostokąta
Jeśli masz (b) - nie sprawdzam czy ok - to masz i (a), oraz przekątną i np z tw cosinusów dostajesz szukane.
[edit] Ale do czyjego posta jest Twoja odpowiedź ?
[edit] Ale do czyjego posta jest Twoja odpowiedź ?