symetria ortocentrum względem boków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

symetria ortocentrum względem boków

Post autor: AndrzejK »

Punkt \(\displaystyle{ H}\) jest punktem przecięcia wysokości trójkąta ostrokątnego \(\displaystyle{ ABC}\). Wykazać, że punkty symetryczne do punktu \(\displaystyle{ H}\) względem prostych \(\displaystyle{ AB, BC, CA}\) leżą na okręgu opisanym na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\).

Poprosiłbym o jakąś wskazówkę... bo myślę i myślę, i wymyślić nie mogę.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

symetria ortocentrum względem boków

Post autor: »

Jeśli \(\displaystyle{ K}\) jest symetryczny do \(\displaystyle{ H}\) względem \(\displaystyle{ AB}\), to wystarczy pokazać, że:
\(\displaystyle{ \angle AKH = \angle AHK = \angle ABC}\)
co chyba nie powinno być trudne.

Q.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

symetria ortocentrum względem boków

Post autor: AndrzejK »

Qń pisze:Jeśli \(\displaystyle{ K}\) jest symetryczny do \(\displaystyle{ H}\) względem \(\displaystyle{ AB}\), to wystarczy pokazać, że:
\(\displaystyle{ \angle AKH = \angle AHK = \angle ABC}\)
A mógłby pan wytłumaczyć dlaczego wystarczy pokazać tylko to?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

symetria ortocentrum względem boków

Post autor: »

Nie trzeba per "pan" ;).

Wystarczy, bo to oznacza, że odcinek \(\displaystyle{ AC}\) widać z punktów \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ B}\) pod tym samym kątem, a zatem na \(\displaystyle{ AKBC}\) da się opisać okrąg. A to znaczy dokładnie tyle, że \(\displaystyle{ K}\) leży na okręgu opisanym na \(\displaystyle{ ABC}\).

Q.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

symetria ortocentrum względem boków

Post autor: AndrzejK »

Dziękuję Ci ( ) serdecznie za pomoc!
ODPOWIEDZ