Wiem że to zadanie pewno jest banalnie proste ale ja jestem "kulawy" z matematyki
Wiec tak jak to zadanie rozgromić??
Obwód czworokąta jest równy 54cm. W czworokąt ten wpisano koło o promieniu 4cm. Oblicz pole danego czworokąta.
Pole czworokąta i wpisane w niego koło
- karoline
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 19 sty 2007, o 15:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nieba ^^
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole czworokąta i wpisane w niego koło
Może tak :
Obw: 54
Obw: 16 pierw z 3 + 16 pierw z 3 + 4 + 4 = 8 + 32 pierw z 3 = 46 + 8=54
r=4
d=8
P= 4 x 16 pierw z 3 = 32 pierw z 3 cm kwadratowych
Ale nie jestem pewna więc lepiej żeby ktoś to jeszcze sprawdził
Obw: 54
Obw: 16 pierw z 3 + 16 pierw z 3 + 4 + 4 = 8 + 32 pierw z 3 = 46 + 8=54
r=4
d=8
P= 4 x 16 pierw z 3 = 32 pierw z 3 cm kwadratowych
Ale nie jestem pewna więc lepiej żeby ktoś to jeszcze sprawdził
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Pole czworokąta i wpisane w niego koło
karoline - po pierwsze zapoznaj się z LaTeX-em. A po drugie, to Twoje rozwiązanie jest nieczytelne i niepoprawne, nie piszesz co robisz i wszystko wygląda tak, jakby zostało wyciągnięte z rękawa.
Co do zadania:
Korzystamy z faktu, że pole czworokąta opisanego na okręgu jest równe \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} r(a+b+c+d)}\). Oczywiście \(\displaystyle{ a+b+c+d}\) to długość obwodu, więc wystarczy podstawić do wzoru i otrzymujemy, że \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} 4 54=108}\).
Co do zadania:
Korzystamy z faktu, że pole czworokąta opisanego na okręgu jest równe \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} r(a+b+c+d)}\). Oczywiście \(\displaystyle{ a+b+c+d}\) to długość obwodu, więc wystarczy podstawić do wzoru i otrzymujemy, że \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} 4 54=108}\).
Pole czworokąta i wpisane w niego koło
Jacie Wielki Dzięki, niewiedziałem ze to zadanie jast az tak banalnie proste