Trapez i trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
maka2020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trapez i trójkąt

Post autor: maka2020 »

"w trapezie dłuższa podstawa ma długość \(\displaystyle{ m}\), a pozostałe trzy boki mają długość \(\displaystyle{ b}\). Przedłużenia ramion trapezu przecinają się pod kątem \(\displaystyle{ 2\alpha}\). Oblicz obwód trapezu."

Proszę o pomoc w tym zadaniu. Na razie zauważyłem tylko kąty odpowiadające (po narysowaniu wysokości trójkąta i trapezu" i kompletnie nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2014, o 15:24 przez maka2020, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Trapez i trójkąt

Post autor: a4karo »

A jakie jest zadanie?

wsk: jaki jest ten trapez? policz kąty przy podstawie
maka2020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trapez i trójkąt

Post autor: maka2020 »

Haha, zapomniałem polecenia , a brzmi ono "Oblicz obwód trapezu". Trapez jest oczywiście równoramienny. Jak policzyć te kąty?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Trapez i trójkąt

Post autor: a4karo »

Suma kątów w trojkącie jest równa ....?
maka2020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trapez i trójkąt

Post autor: maka2020 »

180 stopni, ale kompletnie nie widzę, gdzie mogę to wykorzystać...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Trapez i trójkąt

Post autor: a4karo »

NArysuj trapez, przedłuż ramiona - gdzieś się przetną
maka2020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trapez i trójkąt

Post autor: maka2020 »

Mam podany tylko kąt pod którym się przecinają, więc jedyne co mogę stwierdzić, to że kąty przy podstawie trapezu mają \(\displaystyle{ 90-\alpha}\)

//on nawet nie jest dany, tylko po prostu \(\displaystyle{ 2\alpha}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Trapez i trójkąt

Post autor: a4karo »

NO i to wystarczy.
//on nawet nie jest dany, tylko po prostu \(\displaystyle{ 2\alpha}\)
Wiesz, co to są dane w zadaniu?

To teraz podziel trapez na prostokąt i dwa trójkąty. Znasz funkcje trygonometryczne. Koniec podpowiedzi.
maka2020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trapez i trójkąt

Post autor: maka2020 »

Czyli kąt alfa mam traktować jako dany? W takim razie dlaczego m i b nie?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Trapez i trójkąt

Post autor: a4karo »

A dlaczego nie. \(\displaystyle{ m, b, \alpha}\) są danymi w zadaniu.
maka2020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trapez i trójkąt

Post autor: maka2020 »

To w takim razie obwód trapezu stanowiłby po prostu 3b+m...
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Trapez i trójkąt

Post autor: kropka+ »

a4karo pisze:A dlaczego nie. \(\displaystyle{ m, b, \alpha}\) są danymi w zadaniu.
Wtedy byłoby \(\displaystyle{ O=m+3b}\)
Może jednak trzeba policzyć obwód trójkąta, co?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2014, o 16:01 przez kropka+, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Trapez i trójkąt

Post autor: a4karo »

No i tak jest, a \(\displaystyle{ \alpha}\) to typowe "zielone szelki"

Tak to bywa, gdy spotka się niemyślący z niepotrafiącym czytać
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Trapez i trójkąt

Post autor: kropka+ »

Sprawdź to polecenie, bo chyba jednak jest inne.
maka2020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 paź 2011, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trapez i trójkąt

Post autor: maka2020 »

Jest dokładnie takie. W sumie możliwe, że to zadanie jest tak proste, bo kolejne jest w podobnym stylu, ale już te dane są podane takie, że trzeba trochę policzyć.
ODPOWIEDZ