Liczba Pi w okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
adi1525
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 9 paź 2014, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy

Liczba Pi w okręgu

Post autor: adi1525 »

Witam, nie wiem pewnej rzeczy i nie potrafię znaleźć odpowiedzi, gdy średnica okręgu jest równa
\(\displaystyle{ 1}\) to obwód tego okręgu równa się \(\displaystyle{ \pi}\), to dlaczego miara kątowa w tym okręgu to \(\displaystyle{ 2\pi}\)??
Ostatnio zmieniony 9 paź 2014, o 19:16 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Longines
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Liczba Pi w okręgu

Post autor: Longines »

Dodaj jeszcze Rad
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Liczba Pi w okręgu

Post autor: AiDi »

Bo taka jest definicja miary kątowej? Długość okręgu dzielony przez promień. Promień w tym przypadku to \(\displaystyle{ 0,5}\).
Dodaj jeszcze Rad
Nie musi.
adi1525
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 9 paź 2014, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy

Liczba Pi w okręgu

Post autor: adi1525 »

Czyli mam rozumieć, że to nie wynika z czegoś tam jak np sama liczba \(\displaystyle{ \pi}\) , tylko tak sobie matematycy ustalili radiany ??
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Liczba Pi w okręgu

Post autor: AiDi »

Tak, z definicji to długość łuku opartego na danym kącie podzielona przez promieni okręgu. I efektywnie od tego promienia jest niezależna. Definicje to definicje, matematycy je ustalają
adi1525
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 9 paź 2014, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy

Liczba Pi w okręgu

Post autor: adi1525 »

Oki, dzięki za odpowiedź
ODPOWIEDZ