Hey wszystkim ponownie :-D Miałam troche problemów i nie mogłam sie zalogować no ale już jestem ...i mam kolejne zadania :
1. Z punktu leżącego nazewnątrz okręgu poprowadzono dwie styczne do okregu. Punkty styczności podzieliły okrąg na dwa łuki w stosunku 1:8. Oblicz miarę kąta ostrego utworzonego przez te styczne.
2.Klasówkę z matematyki pisało 25 uczniów pewnej klasy. Na nastepnej lekcji nauczyciel ogłosił wyniki klasówki. Wystawiłem tym razem tylko 3 pełne oceny. Nikt nie dostał oceny celującej. Ocen dobrych jest dwa razy więcej niż dopuszczających i o jedną mniej niż ocen dostatecznych. Ocen dostatecznych i niedostatecznych jest razem tyle samo co ocen dobrych i dopuszczających. Ocenę wyższą niż dostateczny otrzymało 13 osób . Kto zdoła policzyć , jaka jest średnia ocen z tego sprawdziniu , dostanie ocenę o stopien wyzszą. Za samo ułożenie odpowiedniego układu równan dodam plus do oceny. Sprawdz czy miałbyś szansę podwyższyć sobie ocenę z tej klasówki.
Jesli ktoś wie jak rozwiązać te zadania to prosze o pomoc ! Bo naprawde bardzo ich potrzebuję a nie potrafie ich rozwiązać. Prosiłabym o odpowiedz jak najszybciej :]
Dzięki z góry :]
Kąt między stycznymi i klasówka
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Kąt między stycznymi i klasówka
Zad.2
cel- 0
bdb- y
db- 2x
dst- 2x+1
dop- x
ndst- x-1
Moze wytłumacze skad sie wzięło to że niedostatecznych ma (x-1)
A więc: dobre i dopuszczajace= dostatecznym i niedostatecznym czyli:
2x+x=2x+1+z
z=x-1
I teraz powyzej oceny dostatecznej dostało 13 osób wiec
y+2x=13
A wszystkich ocen razem było 25
y+2x+2x+1+x+x-1=25
Wiec mamy układ równan
\(\displaystyle{ \begin{cases}y+2x=13\\ y+2x+2x+1+x+x-1=25 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=3\\y=7 \end{cases}}\)
I wychodzi:
cel=0
bdb=7
db=6
dst=7
dop=3
ndst=2
A srednia:
\(\displaystyle{ t=\frac{5\cdot 7+ 4\cdot 6+ 3\cdot 7+ 2\cdot 3+ 1\cdot 2}{25}\\
t=3,52}\)
Zad.1
[/url]
Czyli z rysunku wynika ze styczne podzieliły okrąg na 9 części (stosunek1:8)
\(\displaystyle{ x+8x=360^o\\
9x=360^o\\
x=40^0}\)
Wiec nasz szukany kat ma
\(\displaystyle{ \alpha=40^o}\)
cel- 0
bdb- y
db- 2x
dst- 2x+1
dop- x
ndst- x-1
Moze wytłumacze skad sie wzięło to że niedostatecznych ma (x-1)
A więc: dobre i dopuszczajace= dostatecznym i niedostatecznym czyli:
2x+x=2x+1+z
z=x-1
I teraz powyzej oceny dostatecznej dostało 13 osób wiec
y+2x=13
A wszystkich ocen razem było 25
y+2x+2x+1+x+x-1=25
Wiec mamy układ równan
\(\displaystyle{ \begin{cases}y+2x=13\\ y+2x+2x+1+x+x-1=25 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=3\\y=7 \end{cases}}\)
I wychodzi:
cel=0
bdb=7
db=6
dst=7
dop=3
ndst=2
A srednia:
\(\displaystyle{ t=\frac{5\cdot 7+ 4\cdot 6+ 3\cdot 7+ 2\cdot 3+ 1\cdot 2}{25}\\
t=3,52}\)
Zad.1
[/url]
Czyli z rysunku wynika ze styczne podzieliły okrąg na 9 części (stosunek1:8)
\(\displaystyle{ x+8x=360^o\\
9x=360^o\\
x=40^0}\)
Wiec nasz szukany kat ma
\(\displaystyle{ \alpha=40^o}\)