Zamieszczam tu 2 zadania z których rozwiązaniem mam duze problemy :-/ ...jesli ktoś potrafi rozwiązać to prosze o odpowiedz - jak najszybsza gdyz mam bardzo malo czasu
1.W okrąg o promieniu 100 cm wpisano kwadrat. W kwadrat ten wpisano okrąg w który z kolei wpisano kwadrat itd. Jakie dlugosci maja promienie kolejnych pięciu okręgów ?
No i kolejne zadanie :
W okrąg wpisano trójkąt ABC w którym kąt CAB ma miarę 55 stopni a kąt ABC miarę 70 stopni. Przez punkt C poprowadzono styczną do okręgu. Styczna ta przecina przedłużenie boku AB w punkcie D . Oblicz miarę kąta ADC.
Prosze o pomoc !!
Styczna i okrąg opisany !
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iłża
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 21 razy
Styczna i okrąg opisany !
zad1.
r=100cm
jezeli wpiszemy kwadrat o boku a, to jego przekątna jest równa\(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\)
wiec powtarzamy ta czynnosc piec razy:
\(\displaystyle{ 2r=a\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=100\sqrt{2}}\)
teraz wpisany okrąg w to ma promień wielkości \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\)
jak zrobisz sobie rysunek to to widać. Wystarczy powtórzyć tą samą czynnośc i wychodzi:) pozdrawiam
r=100cm
jezeli wpiszemy kwadrat o boku a, to jego przekątna jest równa\(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\)
wiec powtarzamy ta czynnosc piec razy:
\(\displaystyle{ 2r=a\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=100\sqrt{2}}\)
teraz wpisany okrąg w to ma promień wielkości \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\)
jak zrobisz sobie rysunek to to widać. Wystarczy powtórzyć tą samą czynnośc i wychodzi:) pozdrawiam
- karoline
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 19 sty 2007, o 15:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nieba ^^
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 1 raz
Styczna i okrąg opisany !
Wielkie dzięki ... teraz widze że to zadanie wcale nie było takie trudne
Wystarczyło narysować rysunek wtedy można zauważyć te wszystkie promienie i je obliczyc Mam nadzieje ze ejszcze keidys mi pomozesz
...to zadanie jest mi potrzebne na jutro wiec wielkie dzieki !
Wystarczyło narysować rysunek wtedy można zauważyć te wszystkie promienie i je obliczyc Mam nadzieje ze ejszcze keidys mi pomozesz
...to zadanie jest mi potrzebne na jutro wiec wielkie dzieki !