W trójkącie prostokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 7 razy
W trójkącie prostokątnym
W trójkącie prostokątnym \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\). Zatem tangens kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) jest równy?
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 7 razy
W trójkącie prostokątnym
Tak, znam ten wzór, ale gdy obliczam to:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} + cos ^{2} \alpha = 1}\)
To wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 1 - \frac{3}{9} = cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha = \frac{6}{9}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} + cos ^{2} \alpha = 1}\)
To wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 1 - \frac{3}{9} = cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha = \frac{6}{9}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 7 razy
W trójkącie prostokątnym
Ale później dzielenie:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} : \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} * \frac{3}{ \sqrt{6} }}\)
Czyli wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{18}}\) a to \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\)
To jest dobrze?
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} : \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} * \frac{3}{ \sqrt{6} }}\)
Czyli wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{18}}\) a to \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\)
To jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2014, o 01:19 przez wewt, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
W trójkącie prostokątnym
rachunki dobre... ale ostateczie wyjdzie: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{18} }{6}=\frac{ 3\sqrt{2} }{6} =\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 7 razy
W trójkącie prostokątnym
Przepraszam, mógłbyś wytłumaczyć skąd się wzięła 6 w mianowniku? O tej porze już nie myślę, przepraszam :/
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
W trójkącie prostokątnym
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} \cdot \frac{3}{ \sqrt{6} }= \frac{ \sqrt{3} }{\sqrt{6}}=\frac{ \sqrt{3} \cdot \sqrt{6} }{\sqrt{6} \cdot \sqrt{6}}= \frac{ \sqrt{18} }{6}}\)