Mam takie zadanie i nie wiem jak sie za nie zabrać
Oblicz pole i miary kątów równoległuboku o bokach długości: a=8cm, b=5cm oraz krótszej przekątnej d=6cm.
Geometria - Twierdzenie cosinusów
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
Geometria - Twierdzenie cosinusów
z twierdzenia cosinusow ;
\(\displaystyle{ d^2 = a^2+b^2 - 2ab \cos \\
36 = 89-80 \cos \\
\cos = \frac{53}{80} \\
= \arccos(\frac{53}{80}), \ \ \beta = 2 \pi - \\}\)
zauwaz ze masz dwa trojkaty o bokach a,b,d w ktorych masz dane wszystkie boki, wiec ze wzoru herona policzysz pole
\(\displaystyle{ d^2 = a^2+b^2 - 2ab \cos \\
36 = 89-80 \cos \\
\cos = \frac{53}{80} \\
= \arccos(\frac{53}{80}), \ \ \beta = 2 \pi - \\}\)
zauwaz ze masz dwa trojkaty o bokach a,b,d w ktorych masz dane wszystkie boki, wiec ze wzoru herona policzysz pole