1. Znajdż 4 bok (z zachowaniem kolejności) (lub napisz że nie istnieje) w czworokącie wypukłym aby jego przekątne przecinały się pod kątem prostym:
a) \(\displaystyle{ 5, 7, 6}\) odp.: \(\displaystyle{ \sqrt{12}}\)
b) \(\displaystyle{ 5, 7, 5}\) odp.: \(\displaystyle{ 1}\)
c) \(\displaystyle{ 5, 7, 7}\) odp.: \(\displaystyle{ 5}\)
d) \(\displaystyle{ 5, 7, 4}\) odp.: Nie istnieje taka liczba
własność 4-kąta i inne
- alchem
- Użytkownik
- Posty: 252
- Rejestracja: 10 cze 2014, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 5 razy
własność 4-kąta i inne
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2014, o 22:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Nie mieszaj zadań z różnych działów w jednym poście, każde zadanie umieszczaj w osobno w odpowiednim dziale.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Nie mieszaj zadań z różnych działów w jednym poście, każde zadanie umieszczaj w osobno w odpowiednim dziale.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8596
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3356 razy
własność 4-kąta i inne
W czworoboku o bokach a,b,c,d przekątne przecinaja sie pod kątem prostym gdy :
\(\displaystyle{ a^2+c^2=b^2+d^2}\)
a)
\(\displaystyle{ 5^2+6^2=7^2+d^2}\)
\(\displaystyle{ d^2=12}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{12}}\)
Kolejne zrób samodzielnie.
\(\displaystyle{ a^2+c^2=b^2+d^2}\)
a)
\(\displaystyle{ 5^2+6^2=7^2+d^2}\)
\(\displaystyle{ d^2=12}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{12}}\)
Kolejne zrób samodzielnie.