dwa zadania... ;/

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
katsiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2007, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jestes ?
Podziękował: 1 raz

dwa zadania... ;/

Post autor: katsiu »

dwa trudne dla mnie zadania, kolezanka bardzo prosi zeby jej pomoc a ja nie daje rady... prosze o pomoc i jakis przyklaowy rysunek do tego zeby to mogla pojac... z gory dziekuje i pozdrawiam.

1)

W trójkącie ABC mamy |AC| = 6 cm |BC| = 15 cm. Oblicz dł boku AB wiedząc, że odcinki AD i DB wyznaczone przez dwuysieczną CD kąta przy wierzchołku różnią się o 6 cm

2)

Długości podstaw trapezu mają się do siebie jak 7:3 a różnica długości tych podstaw wynosi 16 cm. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

dwa zadania... ;/

Post autor: Sylwek »

Zad. 2
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{7}{3}}\) -> \(\displaystyle{ a=\frac{7b}{3}}\)
\(\displaystyle{ a-b=16cm}\)
\(\displaystyle{ \frac{7b}{3}-b=16cm}\)
\(\displaystyle{ \frac{4b}{3}=16cm}\)
\(\displaystyle{ b=12cm}\)
\(\displaystyle{ a=16cm+b=16cm+12cm=28cm}\)



Odcinek x jest średnią arytmetyczną odcinków a i b.
\(\displaystyle{ x=\frac{a+b}{2}=\frac{28cm+12cm}{2}=20cm}\)
Odp Odcinek łączący środki ramion trapezu wynosi 20 cm
katsiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2007, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jestes ?
Podziękował: 1 raz

dwa zadania... ;/

Post autor: katsiu »

Sylwek pisze:Zad. 2
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{7}{3}}\) -> \(\displaystyle{ a=\frac{7b}{3}}\)
\(\displaystyle{ a-b=16cm}\)
\(\displaystyle{ \frac{7b}{3}-b=16cm}\)
\(\displaystyle{ \frac{4b}{3}=16cm}\)
\(\displaystyle{ b=12cm}\)
\(\displaystyle{ a=16cm+b=16cm+12cm=28cm}\)



Odcinek x jest średnią arytmetyczną odcinków a i b.
\(\displaystyle{ x=\frac{a+b}{2}=\frac{28cm+12cm}{2}=20cm}\)
Odp Odcinek łączący środki ramion trapezu wynosi 20 cm
naprawde bardzo dziekuje za to zadanie jestem Twoim dluznikiem

a co z drugim ?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

dwa zadania... ;/

Post autor: Lady Tilly »

1)
\(\displaystyle{ |CD|=y}\)
\(\displaystyle{ |AD|=x-6}\) oraz \(\displaystyle{ |BD|=x}\)
\(\displaystyle{ (x-6)^{2}=y^{2}+6^{2}-2{\cdot}6{\cdot}y{\cdot}cos\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=y^{2}+15^{2}-2{\cdot}15{\cdot}y{\cdot}cos\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ (2x-6)^{2}=6^{2}+15^{2}-2{\cdot}15{\cdot}6{\cdot}cos\alpha}\)
katsiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2007, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jestes ?
Podziękował: 1 raz

dwa zadania... ;/

Post autor: katsiu »

Lady Tilly pisze:1)
\(\displaystyle{ |CD|=y}\)
\(\displaystyle{ |AD|=x-6}\) oraz \(\displaystyle{ |BD|=x}\)
\(\displaystyle{ (x-6)^{2}=y^{2}+6^{2}-2{\cdot}6{\cdot}y{\cdot}cos\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=y^{2}+15^{2}-2{\cdot}15{\cdot}y{\cdot}cos\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ (2x-6)^{2}=6^{2}+15^{2}-2{\cdot}15{\cdot}6{\cdot}cos\alpha}\)
hmm...i normalnie to jak cos na kalkulatorze policzyc ?
ODPOWIEDZ