Okrąg i dwie styczne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dominikopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 maja 2007, o 23:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Prawie Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Okrąg i dwie styczne

Post autor: dominikopa »

Zadanie polega na wyliczeniu obwodu trojkata ABC, jezeli odcinek AD wynosi 17 cm


[ Dodano: 23 Maj 2007, 19:46 ]
Zadanie juz rozwiazalem, przepraszam za kłopot, oto rozwiazanie:

wystarczy zauważyć, że odcinek \(\displaystyle{ |BD| = \frac{1}{2} |BC|}\)

Wtedy obwod trojkata ABC wynosi:
\(\displaystyle{ Ob= |AB| + |AC| + |BC|}\)
\(\displaystyle{ Ob= 2|AB| + |BC|}\)
\(\displaystyle{ Ob= 2(17-x) + 2x}\)
\(\displaystyle{ Ob= 34}\)
ODPOWIEDZ