witam. mam do jutra rozwiązac zadanie: ,,W rombie kąt ostry ma 60stopni. Oblicz krótszą przekątną, jeżeli dłuższa przekatna ma 12 cm". Chodzi tu czywiscie o trygonometryczne obliczenie tego, ale ja ni w ząb tego nie umiem zrobic. Prosze, niech mi ktos pomoze!
Temat poprawiłem, Lorek.
Znajdź długość przekątnej
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 maja 2007, o 16:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kołobrzeg
- Podziękował: 2 razy
Znajdź długość przekątnej
Ostatnio zmieniony 23 maja 2007, o 17:08 przez black-cat16, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iłża
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 21 razy
Znajdź długość przekątnej
No więc tak:
Tutaj na rysunku masz część wyjaśnione
Obliczasz sobie wysokość h w trójkącieAED z twierdzenia pitagorasa.
\(\displaystyle{ 4a^{2}-a^{2}=h^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=a\sqrt{3}}\)
wiesz ze w rombie przekatne dzielą się na połowy: a więc wysokość jednego z trójkątów wynosi 6.
teraz obliczas sobie znow z twierdzenia pitagorasa krótsza przekatną trójkąt DEB:
d-krótsza przekątna
\(\displaystyle{ h^{2}+a^{2}=d^{2}}\)
\(\displaystyle{ d=2a}\)
pozostaje nam znow z twierdzenia pitagorasa obliczyć a (trójkąt ABO)
\(\displaystyle{ 6^{2}+a^{2}=(2a)^{2}}\)
stąd\(\displaystyle{ a=2\sqrt{3}}\)
wiesz że d=2a a więc \(\displaystyle{ d=4\sqrt{3}}\)
Pozdrawiam
Tutaj na rysunku masz część wyjaśnione
Obliczasz sobie wysokość h w trójkącieAED z twierdzenia pitagorasa.
\(\displaystyle{ 4a^{2}-a^{2}=h^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=a\sqrt{3}}\)
wiesz ze w rombie przekatne dzielą się na połowy: a więc wysokość jednego z trójkątów wynosi 6.
teraz obliczas sobie znow z twierdzenia pitagorasa krótsza przekatną trójkąt DEB:
d-krótsza przekątna
\(\displaystyle{ h^{2}+a^{2}=d^{2}}\)
\(\displaystyle{ d=2a}\)
pozostaje nam znow z twierdzenia pitagorasa obliczyć a (trójkąt ABO)
\(\displaystyle{ 6^{2}+a^{2}=(2a)^{2}}\)
stąd\(\displaystyle{ a=2\sqrt{3}}\)
wiesz że d=2a a więc \(\displaystyle{ d=4\sqrt{3}}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 12 maja 2007, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Prawie Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Znajdź długość przekątnej
Kąt ostry ma miarę 60, wiec kat rozwarty bedzie mial stopni 120. Dzielac ten romb na dwa trojkaty (poprzez krotsza przekatna) utworza nam sie dwa trojkaty rownoboczne. Teraz wystarczy rozwiazac równanie:
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2h=12 cm}\)
\(\displaystyle{ h=6 cm}\)
\(\displaystyle{ 6=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=4\sqrt{3}}\) cm
I tyle wynosi wlasnie krotsza przekatna
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2h=12 cm}\)
\(\displaystyle{ h=6 cm}\)
\(\displaystyle{ 6=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=4\sqrt{3}}\) cm
I tyle wynosi wlasnie krotsza przekatna
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 maja 2007, o 16:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kołobrzeg
- Podziękował: 2 razy
Znajdź długość przekątnej
(Byc moze ta odpowiedz pojdzie drugi raz, bo coś mi net szwankuje)
Bardzo Wam dziekuje, bardzo mi pomogliscie tym zadaniem. Pozdro!
Bardzo Wam dziekuje, bardzo mi pomogliscie tym zadaniem. Pozdro!