Prostokąt
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 1 gru 2006, o 22:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 17 razy
Prostokąt
Stosunek boków prostokąta wynosi pierwiastek z trzech do jeden, a przekątna ma długość dwa pierwiastki z sześciu cm. Oblicz pole i obwód tego prostokąta. Zapisz obliczenia.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Prostokąt
Boki a, b, zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{\sqrt{3}}{1}}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt{3}b}\)
Z Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=(2\sqrt{6})^{2}}\)
\(\displaystyle{ 3b^{2}+b^{2}=24}\)
\(\displaystyle{ b=\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{\sqrt{3}}{1}}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt{3}b}\)
Z Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=(2\sqrt{6})^{2}}\)
\(\displaystyle{ 3b^{2}+b^{2}=24}\)
\(\displaystyle{ b=\sqrt{6}}\)