Mam 2 zadanka bardzo proszę o pomoc nie są trudne, ale nie mogę wpaść na odpowiednią droge...
1) Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C' w skali 2/3. Odpowiadające sobie boki różniąsię o 5 cm. Wyznacz długości tych boków.
2) Oblicz długość boków i wysokości równoległoboku o obwodzie 72, wiedząc, że stosunek długości jego wysokości wynosi 5:7, zaś stosunek miar jego kątów wewnętrznych jest równy 1:2
Podobieństwa figur.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Podobieństwa figur.
1)
Bok x i y
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{2}{3}}\) Czyli
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}y}\)
I, że:
\(\displaystyle{ x+5=y}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}y+5=y}\)
\(\displaystyle{ y=15}\)
\(\displaystyle{ x=10}\)
Bok x i y
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{2}{3}}\) Czyli
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}y}\)
I, że:
\(\displaystyle{ x+5=y}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}y+5=y}\)
\(\displaystyle{ y=15}\)
\(\displaystyle{ x=10}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 kwie 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 2 razy
Podobieństwa figur.
O kurcze teraz już wiem czemu nie zrobiłem, źle zrozumiałem myślałem że wszystkich boków. Wielkie dzięki, teraz widzę jakie to banalne było i że się troszke ośmieszyłem