Trapez równoramienny....

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
reinaldo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 maja 2007, o 16:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Nibylandii
Podziękował: 3 razy

Trapez równoramienny....

Post autor: reinaldo »

Prosze o rozwiazanie zadania:

W trapezie rownoramiennym ABCD przekatne AC i BD przecinaja sie pod katem prostym.Dlugosc AB=20cm DC=12cm. Oblicz pole trapezu.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Trapez równoramienny....

Post autor: setch »

Jesli przecinaja sie pod katem prostym to z tiwerdzenia Pitagorasa oblicz dlugosci polowy przekatnej potem policz pole kazdego z trojkatow wyznaczonych przez przekatne i dodaj je do siebie
k_burza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 lip 2006, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Modlin
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 6 razy

Trapez równoramienny....

Post autor: k_burza »

Ja bym proponował tak: przez punkt przecięcia przekątnych przeprowadź wysokość trapezu. Zauważ że na górze i na dole utworzyły się po dwa równoramienne trójkąty prostokątne o kątach 45 stopni. więc \(\displaystyle{ h=10+6}\) i teraz wzór na pole trapezu.
ODPOWIEDZ