Siemanko,
jest lato i cholernie gorąco a mnie wzięło na matematykę. Chciałem policzyć boki prostokąta, wiedząc jaka jest przekątna i proporcje boków.
Dane:
\(\displaystyle{ d=120 cm}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{y} = \frac{16}{9}}\)
Zacząłem od wzoru \(\displaystyle{ d= \sqrt{x ^{2} y ^{2} }}\) lecz powychodziły głupoty.
Następnie spróbowałem najpierw policzyć pole a następnie z pola boki z wzoru
\(\displaystyle{ P=d^{2}\frac{w_{p} \cdot h_{p}}{w_{p}^{2}+h_{p}^{2}}}\)
Tutaj wyszły zbyt małe liczby aby to było realne.
Następny mój strzał poszedł w trygonometrie. Pomyślałem, że przekątna jest jednocześnie dwusieczną, chociaż nie jestem tego pewien.
A więc
\(\displaystyle{ \frac{90 ^{\circ}}{2} = 45 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \sin 45 ^{\circ} = \frac{y}{120}}\)
\(\displaystyle{ 0,7071 = \frac{y}{120}}\)
\(\displaystyle{ 84,852 = y}\)
Ten wynik jest najbardziej możliwy lecz drugi bok nie chce wyjść z trygonometrii bo cos 45 wynosi tyle samo co sin 45 więc wyszedłby kwadrat.
Można to jakoś obliczyć?
Obliczanie boków prostokąta z przekątnej i proporcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 lip 2014, o 12:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
Obliczanie boków prostokąta z przekątnej i proporcji
Ostatnio zmieniony 2 sie 2014, o 00:16 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Obliczanie boków prostokąta z przekątnej i proporcji
Zastosuj twierdzenie Pitagorasa.Chciałem policzyć boki prostokąta, wiedząc jaka jest przekątna i proporcje boków.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Obliczanie boków prostokąta z przekątnej i proporcji
Hmm... spójrzmy:
Z tw. Pitagorasa wiemy, że \(\displaystyle{ x^2+y^2=d^2}\)
zaś stosunek boków prostokąta jest równy \(\displaystyle{ k}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=k}\)
Trzeba więc rozwiazać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2=d^2 \\ \frac{x}{y}=k \end{cases}}\)
Zrób to, to dowiesz się, jakie są boki prostokąta \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\).
Z tw. Pitagorasa wiemy, że \(\displaystyle{ x^2+y^2=d^2}\)
zaś stosunek boków prostokąta jest równy \(\displaystyle{ k}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=k}\)
Trzeba więc rozwiazać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2=d^2 \\ \frac{x}{y}=k \end{cases}}\)
Zrób to, to dowiesz się, jakie są boki prostokąta \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Obliczanie boków prostokąta z przekątnej i proporcji
Tak jest tylko dla szczególnego prostokąta czyli dla kwadratu. Dla pozostałych prostokątów nie jest to prawda. Warto może wspomnieć że pogrubiona przeze mnie własność jest własnością rombów.Następny mój strzał poszedł w trygonometrie. Pomyślałem, że przekątna jest jednocześnie dwusieczną, chociaż nie jestem tego pewien.
A więc
\(\displaystyle{ \frac{90 ^{\circ}}{2} = 45 ^{\circ} \\
\sin 45 ^{\circ} = \frac{y}{120} \\
0,7071 = \frac{y}{120} \\
84,852 = y}\)
Ten wynik jest najbardziej możliwy lecz drugi bok nie chce wyjść z trygonometrii bo cos 45 wynosi tyle samo co sin 45 więc wyszedłby kwadrat.