Wzór na pole elipsy

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Wzór na pole elipsy

Post autor: Kalkulatorek »

Witam serdecznie

Zwracam się z - moim zdaniem - trywialnym pytaniem, jednakże nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi.
Wiem, że wzór na pole elipsy wygląda następująco:
\(\displaystyle{ S= \pi ab}\)
gdzie a i b są półosiami elipsy.

Moje pytanie jest następujące - skąd wziął się ten wzór? Czy ktoś mógłby go dla mnie wyprowadzić?

Dziękuję z góry i życzę udanych wakacji:)
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Wzór na pole elipsy

Post autor: Lider_M »

Jeżeli znasz rachunek całkowy, to wystarczy, byś policzył odpowiednią całkę.
szw1710

Wzór na pole elipsy

Post autor: szw1710 »

Zauważ, że elipsę możesz uzyskać z koła przez powinowactwo prostokątne. Wystartuj od okręgu o promieniu \(\displaystyle{ a}\). Teraz rozciągnij go w pionie tak, żeby "ten drugi" promień miał długość \(\displaystyle{ b}\). Potrzebna jest na to skala \(\displaystyle{ \frac{b}{a}}\). Pole zmieni się w tej właśnie skali, bo zmieniasz tylko jeden wymiar. A więc pole elipsy to pole koła o promieniu \(\displaystyle{ a}\) mnożone przez naszą skalę, czyli \(\displaystyle{ \pi a^2\cdot\frac{b}{a}=\pi ab}\).
jagielloma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy

Wzór na pole elipsy

Post autor: jagielloma »

Polecam zapoznać się z ostatnim postem w tym temacie, tam masz wyprowadzenie:

https://www.matematyka.pl/37909.htm

@szw1710, nie spojrzałem na wiek
Ostatnio zmieniony 30 cze 2014, o 21:08 przez jagielloma, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

Wzór na pole elipsy

Post autor: szw1710 »

jagielloma, Lider_M, zważcie, że Kolega ma 16 lat. Trzeba bardziej elementarnego tłumaczenia.
Kalkulatorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Wzór na pole elipsy

Post autor: Kalkulatorek »

Planuję powiązać swoją przyszłość z matematyką. Buduję sobie pomału teorię do różniczek i całek
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 31 mar 2013, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 82 razy

Wzór na pole elipsy

Post autor: Hydra147 »

Ale zaczynanie jej od liczenia całką pola elipsy nie jest mimo wszystko dobrym rozwiązaniem. Zacznij od czegoś prostszego jak np. całki wymierne itp.
ODPOWIEDZ