środek ciężkości
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
środek ciężkości
Witam czy pomógłby mi ktoś obliczyć środek ciężkości takiego elementu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} h}\) i \(\displaystyle{ \frac{3}{8} R}\).
Jest to odpowiednio stożek o wysokości h i podstawie o promieniu R, oraz półkula o promieniu R. Środki ciężkości tych figur znam odpowiednio - kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
środek ciężkości
Skoro znasz środki ciężkości obu figur to środek ciężkości całej figury bedzie leżał na prostej je łączącej . Konkretny ponkt wyznaczasz z równania:
\(\displaystyle{ m _{1} x _{1}=m _{2} x _{2} \wedge d=x _{1}+v _{2}}\)
gdzie m1 i m2 to masy obu brył (Ty masz bryłę wykonaną z jednorodnego materiału (o stałej gęstości) więc masa jest proporcjonalna do objętości )
a x1, i x2 to odległość środka ciężkości pojedyńczych brył od środka ciężkości całej bryły,
d - to odległość między środkami ciężkości brył składowych.
Spróbujesz to obliczyć?
Ile wynosi d ?
Ile wynoszą objętości Twoich brył składowych ?
wiesz że:
\(\displaystyle{ m _{1} x _{1}=m _{2} x _{2}}\)
\(\displaystyle{ \rho V _{1} x _{1}=\rho V _{2} x _{2}}\)
\(\displaystyle{ V _{1} x _{1}= V _{2} x _{2}}\)
Ile wynoszą x1, x2 ?
Gdzie jest punkt cięzkości ?
\(\displaystyle{ m _{1} x _{1}=m _{2} x _{2} \wedge d=x _{1}+v _{2}}\)
gdzie m1 i m2 to masy obu brył (Ty masz bryłę wykonaną z jednorodnego materiału (o stałej gęstości) więc masa jest proporcjonalna do objętości )
a x1, i x2 to odległość środka ciężkości pojedyńczych brył od środka ciężkości całej bryły,
d - to odległość między środkami ciężkości brył składowych.
Spróbujesz to obliczyć?
Ile wynosi d ?
Ile wynoszą objętości Twoich brył składowych ?
wiesz że:
\(\displaystyle{ m _{1} x _{1}=m _{2} x _{2}}\)
\(\displaystyle{ \rho V _{1} x _{1}=\rho V _{2} x _{2}}\)
\(\displaystyle{ V _{1} x _{1}= V _{2} x _{2}}\)
Ile wynoszą x1, x2 ?
Gdzie jest punkt cięzkości ?
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
środek ciężkości
Tu nie wiem za bardzo:kerajs pisze:Ile wynosi d ?
\(\displaystyle{ d = \frac{3}{8}R + \frac{1}{4}h}\)
?
stożka - \(\displaystyle{ V_{1} = \frac{1}{3} \pi \cdot R^{2} \cdot h}\)kerajs pisze:Ile wynoszą objętości Twoich brył składowych ?
półkuli - \(\displaystyle{ V_{2} = \frac{1}{2} \cdot \frac{4}{3} \pi \cdot R^{3}}\)
Dalej nie wiem już jak liczyć.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
środek ciężkości
Czyli:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi R ^{2} h \cdot x _{1} = \frac{2}{3} \pi R ^{3} \cdot x _{2}}\)
\(\displaystyle{ h \cdot x _{1} = 2 R \cdot x _{2}}\)
wiesz też że
\(\displaystyle{ x _{1} + x _{2}=d}\)
czyli \(\displaystyle{ x _{2}=d-x _{1}= \frac{3}{8} R+ \frac{1}{4}h -x _{1}}\)
co wstawia sie do poprzedniego równania
\(\displaystyle{ h \cdot x _{1} = 2 R \cdot \left( \frac{3}{8} R+ \frac{1}{4}h -x _{1}\right)}\)
I teraz oblicz x1 co jest odległością środka ciężkości bryły od środka ciężkości stożka.
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi R ^{2} h \cdot x _{1} = \frac{2}{3} \pi R ^{3} \cdot x _{2}}\)
\(\displaystyle{ h \cdot x _{1} = 2 R \cdot x _{2}}\)
wiesz też że
\(\displaystyle{ x _{1} + x _{2}=d}\)
czyli \(\displaystyle{ x _{2}=d-x _{1}= \frac{3}{8} R+ \frac{1}{4}h -x _{1}}\)
co wstawia sie do poprzedniego równania
\(\displaystyle{ h \cdot x _{1} = 2 R \cdot \left( \frac{3}{8} R+ \frac{1}{4}h -x _{1}\right)}\)
I teraz oblicz x1 co jest odległością środka ciężkości bryły od środka ciężkości stożka.
Ukryta treść:
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
środek ciężkości
Ale teraz mamy tylko odległości poszczególnych środków ciężkości brył, a ile wynosi sam środek ciężkości?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
środek ciężkości
Ja to robię tak jakbym szukał bieguna redukcji sił równoległych. Z równania momentów mam:
\(\displaystyle{ x= \frac{ \frac{ \pi r^2}{2}(h+ \frac{4r}{3 \pi })+ \frac{2}{3}rh^2 }{ \frac{ \pi r^2}{2}+r \cdot h }}\)
i jest to odległość zaznaczona przez x na szkicu.
h jest oczywista znaną wysokością stożka. W.Kr.
\(\displaystyle{ x= \frac{ \frac{ \pi r^2}{2}(h+ \frac{4r}{3 \pi })+ \frac{2}{3}rh^2 }{ \frac{ \pi r^2}{2}+r \cdot h }}\)
i jest to odległość zaznaczona przez x na szkicu.
h jest oczywista znaną wysokością stożka. W.Kr.