Witam
Otoz mam problem z jednym zadaniem o to one:
1.
Dwie identyczne witrazowe szyby o wymiarach 60cmx60cm maja byc wstawione w drzwi, ktorych wysokosc jest rowna 210 cm. Odleglość miedzy szybami oraz odleglosc gornej szyby od gornej krawedzi drzwi i dolnej szyby od dolnej krawedzi drzwi sa rowne x. Jaka jest szerokosc drzwi, jesli ich powierzchnia bez szyb jest rowna 8100 \(\displaystyle{ cm^2}\).
Za wszelka pomoc bede b. wdzieczna
Prostokąt -- zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Prostokąt -- zadanie
y - szerokość drzwi,
\(\displaystyle{ 210\cdot y-2\cdot 60\cdot 60=8100 \\ 210y-7200=8100 \\ 210y=15300 \\ y=\frac{510}{7}}\)
\(\displaystyle{ 210\cdot y-2\cdot 60\cdot 60=8100 \\ 210y-7200=8100 \\ 210y=15300 \\ y=\frac{510}{7}}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2007, o 15:51 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.