trapez z odcinkow
trapez z odcinkow
Pewnie!
Zbudujmy najpierw rownoleglobok o bokach a i a+2, niech ostry kat wewnatrz ma miare alpha
Po stronie kata rozwartego, przedluzamy bok a o odcinek 3. Koniec tego odcinka i wierzcholek drugiego kata kat alpha niech bedzie rowny x (drugie ramie trapezu).
W zaleznosci od miary alpha , x moze wynosic od a-1 (dla alpha =0) do a+5 (dla alpha =180), czyli w pewnym momencie wyniesie a+1, co daje szukany trapez ;D
Zbudujmy najpierw rownoleglobok o bokach a i a+2, niech ostry kat wewnatrz ma miare alpha
Po stronie kata rozwartego, przedluzamy bok a o odcinek 3. Koniec tego odcinka i wierzcholek drugiego kata kat alpha niech bedzie rowny x (drugie ramie trapezu).
W zaleznosci od miary alpha , x moze wynosic od a-1 (dla alpha =0) do a+5 (dla alpha =180), czyli w pewnym momencie wyniesie a+1, co daje szukany trapez ;D