Witam otoz mam problem z 2 zadankami o to one;
1.
Mata pola do walki zapaśnikow ma kształt kola o średnicy 7 m . Na zewnatrz pola walki znajduje sie strefa pasywnosci o szerokosci 1m, za strefa pasywnosci jest pierscien zabepieczajacy o szerokosci 120cm. Oblicz pole powierzchni kwadratowej maty, na ktorej jest wytyczone pole walki wraz z opisanymi strefami , do tego rysunek:
2. Stadion ma kształt kwadratu o boku a=200m Na stadionie wydzielono boisko w ksztalcie kwadratu o boku x, jak na rysunku. Oblicz długosc boku boiska.
LIcze na Was
Koło -- kawdrat
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Koło -- kawdrat
2)
Wykorzystaj przekątną:
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=2x+x\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 200\sqrt{2}=(2+\sqrt{2})x}\)
\(\displaystyle{ x=200(\sqrt{2}-1)}\)
Wykorzystaj przekątną:
\(\displaystyle{ a\sqrt{2}=2x+x\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 200\sqrt{2}=(2+\sqrt{2})x}\)
\(\displaystyle{ x=200(\sqrt{2}-1)}\)