Mam zadanie:
Bok a rombu i jego przekątne p i q spełniają warunek pq=a ^2 .
Wyznacz miarę kąta ostrego rombu .
I właśnie nie mogę zrobić tego zadania moim zdaniem nie istnieje taki romb dla którego ten warunek byłby prawdziwy . Może wy dacie rade to zrobić
miara kąta ostrego rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
miara kąta ostrego rombu
Wykorzystaj dwa wzory na pole rombu:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}pq=a^{2}\cdot \sin \alpha}\)
Gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem tego rombu (może być ostrym).
Za pomocą Twojego warunku i powyższej równości wyliczasz \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i obliczasz kąt.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}pq=a^{2}\cdot \sin \alpha}\)
Gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem tego rombu (może być ostrym).
Za pomocą Twojego warunku i powyższej równości wyliczasz \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i obliczasz kąt.