Wyliczanie średnicy elipsy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 maja 2014, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Wyliczanie średnicy elipsy
Witam.
Nauki ścisłe to moja słaba strona i na co dzień raczej niewiele mam z nimi wspólnego, dlatego też pewnie nie potrafię na tyle jasno sformułować pytania, aby odnaleźć odpowiedź w google.
A pytanie jest takie:
Jak wyliczyć długość dowolnej średnicy elipsy znając kąt jaki tworzy ona z osią wielką, oraz znając długość osi wielkiej i małej?
Nauki ścisłe to moja słaba strona i na co dzień raczej niewiele mam z nimi wspólnego, dlatego też pewnie nie potrafię na tyle jasno sformułować pytania, aby odnaleźć odpowiedź w google.
A pytanie jest takie:
Jak wyliczyć długość dowolnej średnicy elipsy znając kąt jaki tworzy ona z osią wielką, oraz znając długość osi wielkiej i małej?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyliczanie średnicy elipsy
Najłatwiej chyba będzie rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} elipsa\\prosta\end{cases}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( \frac{x}{a} \right) ^{2}+ \left( \frac{y}{b} \right) ^{2} =1\\y =\tan \alpha \cdot x\end{cases}}\)
Rozwiązanie tego układu to końce Twojej cięciwy, Odległość między nimi to jej długość
Ps. Na podstwie tego układu równań można wyprowadzić wzór na długość cięciwy zależny od \(\displaystyle{ a,b, \alpha}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} elipsa\\prosta\end{cases}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( \frac{x}{a} \right) ^{2}+ \left( \frac{y}{b} \right) ^{2} =1\\y =\tan \alpha \cdot x\end{cases}}\)
Rozwiązanie tego układu to końce Twojej cięciwy, Odległość między nimi to jej długość
Ps. Na podstwie tego układu równań można wyprowadzić wzór na długość cięciwy zależny od \(\displaystyle{ a,b, \alpha}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyliczanie średnicy elipsy
Tak, gdyż quadratis, używa pojęcia średnica elipsy. Przypuszczałem że chodzi mu o cięciwę elipsy przechodzącą przez jej środek (przecięcie osi symetrii elipsy).
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 maja 2014, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Wyliczanie średnicy elipsy
Wybaczcie ignorancję - użyłem pojęcia średnica elipsy przez analogię do średnicy okręgu zakładając, że nawet jeśli wyrażam się nieprecyzyjnie to powinno zostać to właściwie odczytane, tak więc kerajs słusznie założył.
Niestety dla mnie, problem nie jest tylko czysto matematyczny. Na bazie tych wyliczeń miała powstać animacja kilku obiektów poruszających się po elipsach uruchamiana w przeglądarce internetowej z wykorzystaniem tylko css, bez dodatkowych skryptów. Jednakże po kilku próbach widzę, że będzie to wymagało sporo więcej nadmiarowego kodu niż zakładałem. Dodatkowo w swej ignorancji założyłem, że istnieje jakiś niezbyt skomplikowany wzór, z którego da się wyliczyć owe średnice. Konieczność rozwiązania układu równań, którego wynik da możliwość wyprowadzenia wzoru na długość cięciwy, i tak dla kilku cięciw przy kilku elipsach powoduje, że zastanawiam się czy to ma sens. Z przeglądarkami jest jeszcze ten problem, że poprawny kod działający w jednej przeglądarce, niekoniecznie zadziała w innej, a szukanie rozwiązania, które zmusi wszystkie liczące się przeglądarki do poprawnego wykonania kodu, to często sporo zabawy. Ostatecznie, o wiele prostsze dla mnie będzie stworzenie animowanego gifa.
Mimo to dzięki za pomoc.
Niestety dla mnie, problem nie jest tylko czysto matematyczny. Na bazie tych wyliczeń miała powstać animacja kilku obiektów poruszających się po elipsach uruchamiana w przeglądarce internetowej z wykorzystaniem tylko css, bez dodatkowych skryptów. Jednakże po kilku próbach widzę, że będzie to wymagało sporo więcej nadmiarowego kodu niż zakładałem. Dodatkowo w swej ignorancji założyłem, że istnieje jakiś niezbyt skomplikowany wzór, z którego da się wyliczyć owe średnice. Konieczność rozwiązania układu równań, którego wynik da możliwość wyprowadzenia wzoru na długość cięciwy, i tak dla kilku cięciw przy kilku elipsach powoduje, że zastanawiam się czy to ma sens. Z przeglądarkami jest jeszcze ten problem, że poprawny kod działający w jednej przeglądarce, niekoniecznie zadziała w innej, a szukanie rozwiązania, które zmusi wszystkie liczące się przeglądarki do poprawnego wykonania kodu, to często sporo zabawy. Ostatecznie, o wiele prostsze dla mnie będzie stworzenie animowanego gifa.
Mimo to dzięki za pomoc.