Zadanie tekstowe: prostokąt - obliczyć p procent.
Zadanie tekstowe: prostokąt - obliczyć p procent.
Długość prostokąta powiększona o p%, szerokość zmniejszono o p% i otrzymano prostokąt, którego pole jest o 16% mniejsze od pola pierwotnego prostokąte. Oblicz p.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadanie tekstowe: prostokąt - obliczyć p procent.
Proste równanko:
\(\displaystyle{ ((100+p)% a)((100-p)% b)=84%\cdot ab}\)
\(\displaystyle{ 10000-p^2=84}\)
Chcociaż wydaje mi się to bardzo dziwne ... Tylko że błędu nie widze ...
\(\displaystyle{ ((100+p)% a)((100-p)% b)=84%\cdot ab}\)
\(\displaystyle{ 10000-p^2=84}\)
Chcociaż wydaje mi się to bardzo dziwne ... Tylko że błędu nie widze ...
Zadanie tekstowe: prostokąt - obliczyć p procent.
dzięki... początkowo próbowałem wiliczyć przez układ równań...
a wynik rzeczywiście dziwny
\(\displaystyle{ 99\frac{115}{9916}}\)
a wynik rzeczywiście dziwny
\(\displaystyle{ 99\frac{115}{9916}}\)
Zadanie tekstowe: prostokąt - obliczyć p procent.
A ja widzę, przecież z lewej strony masz %*%, a z prawej tylko % więc drugie równanie powinno wyglądać tak:Zlodiej pisze:Proste równanko:
\(\displaystyle{ ((100+p)% a)((100-p)% b)=84%\cdot ab}\)
\(\displaystyle{ 10000-p^2=84}\)
Chcociaż wydaje mi się to bardzo dziwne ... Tylko że błędu nie widze ...
\(\displaystyle{ 10000-p^2=8400}\)
Wynik wychodzi normalny: \(\displaystyle{ p=40}\)
i rzeczywiście \(\displaystyle{ (0,6 a) (1,4 b) = 0,84 ab}\)
Zadanie tekstowe: prostokąt - obliczyć p procent.
o a jednak... dzieki za pomoc już żadnych wątpliwości nie mam
pozdrawiam,
tomasz_b
pozdrawiam,
tomasz_b