WItam serdecznie, mam następujące zadanie:
Oblicz przekątne trapezu o wszystkich danych bokach.
Niech podstawy trapezu będą \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b, a > b}\) a ramiona \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\).
Próbowałem to rozwiązać w ten sposób:
1. Wyznaczam trójkąt o bokach długości \(\displaystyle{ c, d}\) oraz \(\displaystyle{ a - b}\) gdzie wysokość poprowadzona z boku \(\displaystyle{ a - b}\) jest jednocześnie wysokością trapezu.
2. Uzywam wzoru Herona do obliczenia pola trojkąta.
3. Porównuję pole do \(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} \cdot (a - b ) \cdot h}\) z czego otrzymuję wysokość \(\displaystyle{ h}\) trapezu.
4. Przekątne dzielą trapez na 2 trójkąty o skali podobieństwa \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) z czego można obliczyć ich długości ( bo wysokość dzieli się według tej samej skali)
Problem jest taki ze dostaję wzór:
\(\displaystyle{ P = \frac{a - b + c + d}{2} \cdot \sqrt{\frac{b - a + c + d}{2} \cdot \frac{a -b - c + d}{2} \cdot \frac{a - b + c -d}{2}}}\)
Czy można to zadanie rozwiązać w bardziej efektywny sposób bez używania wzoru Herona?
Przekątne trapezu o danych jego bokach
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 7 lip 2013, o 10:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 13 razy
Przekątne trapezu o danych jego bokach
Ostatnio zmieniony 22 maja 2014, o 23:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Przekątne trapezu o danych jego bokach
Wzór, który dostałeś jest z pewnością nieprawdziwy -
1 - sprawdź jednostki (masz pole w \(\displaystyle{ m^{5/2}}\)
2. pole kwadratu jest 0
1 - sprawdź jednostki (masz pole w \(\displaystyle{ m^{5/2}}\)
2. pole kwadratu jest 0
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 7 lip 2013, o 10:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 13 razy
Przekątne trapezu o danych jego bokach
To jest dokładnie wzór którego szukam, tylko potrzebuję metody na wyprowadzenie go.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Przekątne trapezu o danych jego bokach
Opuść wysokości z górnych wierzchołków trapezu, oznacz odcinki boczne na dolnej podstawie jako \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) , środek będzie równy górnej podstawie \(\displaystyle{ b}\),
\(\displaystyle{ x+y=a-b}\)
i z Pitagorasa dla tr. prostokątnych zawierających przekątne i wysokość, boki i wysokość.
Masz 5 niewiadomych (z wysokością licząc, ale ona się szybko wyeliminuje), i 4 trójkąty czyli cztery równania plus to które już napisałam.
\(\displaystyle{ x+y=a-b}\)
i z Pitagorasa dla tr. prostokątnych zawierających przekątne i wysokość, boki i wysokość.
Masz 5 niewiadomych (z wysokością licząc, ale ona się szybko wyeliminuje), i 4 trójkąty czyli cztery równania plus to które już napisałam.