Dowód wzoru Picka
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 maja 2014, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Dowód wzoru Picka
Witajcie,
Mam mały problem ze zrozumieniem dowodu tego wzoru, a dokładniej jednej jego linijki (
\(\displaystyle{ b_{PT}=(b_{P}+b_{T})-2(c-2)-2}\) (mam nadzieję że poprawnie zapisałem)
więc, zastanawia mnie skąd się wzięło to \(\displaystyle{ -2}\) na końcu tego wyrażenia. Cały wzór jest w linku do wikipedii (koniecznie po angielsku)
Z góry dzięki za pomoc
Mam mały problem ze zrozumieniem dowodu tego wzoru, a dokładniej jednej jego linijki (
\(\displaystyle{ b_{PT}=(b_{P}+b_{T})-2(c-2)-2}\) (mam nadzieję że poprawnie zapisałem)
więc, zastanawia mnie skąd się wzięło to \(\displaystyle{ -2}\) na końcu tego wyrażenia. Cały wzór jest w linku do wikipedii (koniecznie po angielsku)
Z góry dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dowód wzoru Picka
W wyrażeniu \(\displaystyle{ (b_{P}+b_{T})}\) końce wspólnego boku wielokąta i trójkąta pojawiają się dwukrotnie, więc łącznie naliczyłeś ich \(\displaystyle{ 4}\) zamiast \(\displaystyle{ 2}\). Ostatni wyraz koryguje ten błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 maja 2014, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Dowód wzoru Picka
Dzięki za pomoc
Jeszcze miałbym tylko pytanie, skąd tu się bierze od razu ten wzór w miejscu \(\displaystyle{ A _{P}+A _{T}}\), (bo muszę to wytłumaczyć na forum klasy, i muszę mieć jakiś sensowny powód )
\(\displaystyle{ A _{PT}=A _{P}+A _{T}}\)
\(\displaystyle{ A _{PT}=(i _{P}+b _{P}/2-1)+(i _{T}+b _{T}/2-1)}\)
Jeszcze miałbym tylko pytanie, skąd tu się bierze od razu ten wzór w miejscu \(\displaystyle{ A _{P}+A _{T}}\), (bo muszę to wytłumaczyć na forum klasy, i muszę mieć jakiś sensowny powód )
\(\displaystyle{ A _{PT}=A _{P}+A _{T}}\)
\(\displaystyle{ A _{PT}=(i _{P}+b _{P}/2-1)+(i _{T}+b _{T}/2-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 maja 2014, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Dowód wzoru Picka
Jakby to powiedzieć... Domyśliłem się że jest to wzór Picka, \(\displaystyle{ A_{PT}}\) to suma pól całego wielokąta. Tylko chodzi mi o to, że skoro dowodzimy tego wzoru, to jest to (przynajmniej dla mnie, możliwe że jest to związane z moim poziomem matematyki ) dziwne, że ów wzór pojawia się w swoim własnym dowodzie... Bo skąd on może się tam wziąć, skoro nie wiemy (teoretycznie) że on jest poprawny?kropka+ pisze:To jest suma pól wielokąta i trójkąta (oba liczone ze wzoru Picka).
edit:
I tak jak napisałem, potrzebuję jakiegoś sensownego powodu, albo rozwinięcia, bo muszę to przedstawić innym osobom
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 maja 2014, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Dowód wzoru Picka
Zacytuję sam siebie, że mój poziom matematyki jest jeszcze nie za wysoki jeśli będzie ciężko tłumaczyć, to nie ma sensu, tylko strata czasu, a i tak ja później nie będę w stanie tego dobrze wytłumaczyć, a bez tego tłumaczenie mi mija się z celem.
Ale wracając, dzięki za pomoc, bo prośba w temacie rozwiązana, a o to mi głównie chodziło
Ale wracając, dzięki za pomoc, bo prośba w temacie rozwiązana, a o to mi głównie chodziło
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dowód wzoru Picka
Ale jednak spróbuję wyjaśnić ideę dowodu.
1. Każdy wielokąt można rozciąć na trójkąty, których wierzchołki są wierzchołkami wielokąta. Jest to nieoczywisty, ale dobrze znany fakt.
2. Dla każdego trójkąta z osobna jest prawdziwy wzór Picka, co w cytowanym dowodzie jest wyjaśnione na końcu.
3. Jeśli połączymy dwa trójkąty spełniające wzór Picka, otrzymując czworokąt, to ten czworokąt też spełnia wzór Picka.
Jeśli połączymy czworokąt i trójkąt, spełniające wzór Picka, otrzymując pięciokąt, to ten pięciokąt też spełnia wzór Picka, itd.
Ta część dowodu nazywana jest krokiem indukcyjnym.
Istnieje też bardziej obrazowy dowód wzoru Picka: 39985,1500.htm#p5178641
1. Każdy wielokąt można rozciąć na trójkąty, których wierzchołki są wierzchołkami wielokąta. Jest to nieoczywisty, ale dobrze znany fakt.
2. Dla każdego trójkąta z osobna jest prawdziwy wzór Picka, co w cytowanym dowodzie jest wyjaśnione na końcu.
3. Jeśli połączymy dwa trójkąty spełniające wzór Picka, otrzymując czworokąt, to ten czworokąt też spełnia wzór Picka.
Jeśli połączymy czworokąt i trójkąt, spełniające wzór Picka, otrzymując pięciokąt, to ten pięciokąt też spełnia wzór Picka, itd.
Ta część dowodu nazywana jest krokiem indukcyjnym.
Istnieje też bardziej obrazowy dowód wzoru Picka: 39985,1500.htm#p5178641