Czy da się to rozwiązać?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
chlopina

Czy da się to rozwiązać?

Post autor: chlopina »

Znalazłem takie zadanie jednak nie ma rozwiązania, poza tym wydaje mi się, że tego się nie da zrobić. Co o tym myślicie?

Wewnątrz okręgu o środku \(\displaystyle{ O}\) wybrano punkt \(\displaystyle{ K}\) oraz na okręgu wybrano punkt \(\displaystyle{ L}\) tak, że kąt \(\displaystyle{ KOL}\) jest prosty. Następnie na okręgu wyprano punkt \(\displaystyle{ P}\) tak, że odcinek \(\displaystyle{ PK}\) dzieli odcinek \(\displaystyle{ LO}\) na dwie równe części. Następnie wybrawno punkt \(\displaystyle{ R}\) tak, że odcinek \(\displaystyle{ RL}\) dzieli odcinek \(\displaystyle{ KO}\) na dwie równe części. Wykaż, że punkt \(\displaystyle{ P, O, R}\) są współliniowe.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2014, o 15:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Czy da się to rozwiązać?

Post autor: Ania221 »

Wykaż, że suma kątów \(\displaystyle{ POL}\) i \(\displaystyle{ KOR}\) wynosi \(\displaystyle{ 90}\) stopni
Ostatnio zmieniony 7 maja 2014, o 14:14 przez Ania221, łącznie zmieniany 1 raz.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Czy da się to rozwiązać?

Post autor: bakala12 »

Niech \(\displaystyle{ \angle LRO=\alpha}\). Wtedy \(\displaystyle{ \angle OLR=\alpha}\) i \(\displaystyle{ \angle KOR=90^{\circ}-2\alpha}\), a także \(\displaystyle{ \angle LOP=2\alpha}\) (dlaczego?)
Stąd \(\displaystyle{ P,O,R}\) są współliniowe
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Czy da się to rozwiązać?

Post autor: Ania221 »

bakala12 pisze:Niech \(\displaystyle{ \angle LOR=\alpha}\). Wtedy \(\displaystyle{ \angle OLR=\alpha}\) i \(\displaystyle{ \angle KOR=90^{\circ}-2\alpha}\), a także \(\displaystyle{ \angle LOP=2\alpha}\) (dlaczego?)
Stąd \(\displaystyle{ P,O,R}\) są współliniowe
Ejże...czyli kąty\(\displaystyle{ \angle LOR=\alpha}\) i \(\displaystyle{ \angle OLR=\alpha}\) są równe?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Czy da się to rozwiązać?

Post autor: bakala12 »

Punkty \(\displaystyle{ L,R}\) leżą na okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) więc tak (trójkąt równoramienny)
EDIT: Pytanie do autora:
Czy \(\displaystyle{ R}\) rzeczywiście leży na okręgu? Czy tylko ja tak zrozumiałem...
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Czy da się to rozwiązać?

Post autor: Ania221 »

Trójkąt jest równoramienny, ale to kąty \(\displaystyle{ LRO}\) i \(\displaystyle{ RLO}\) są równe.
Kąt o wierzchołku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) jest rozwarty.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Czy da się to rozwiązać?

Post autor: bakala12 »

Racja to literówka, której nie zauważyłem. Dziękuję i już poprawiam.
ODPOWIEDZ