Jaka jest długość okręgu opisanego równaniem: \(\displaystyle{ x^{2} - 4x + y^{2} - 4 = 0}\) ?
Wyciągnąłem \(\displaystyle{ x}\) przed nawias i przeniosłem \(\displaystyle{ 4}\) na drugą stronę:
\(\displaystyle{ x(x-4) ^{2} + (y+0)^{2} = 4}\)
I z tego wynika, że \(\displaystyle{ r=2}\)
więc obwód okręgu powinien równać się \(\displaystyle{ 4 \p}\)i a w odpowiedziach jest inaczej
Jaka jest długość okręgu opisanego równaniem:
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 2 maja 2014, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Jaka jest długość okręgu opisanego równaniem:
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 21:05 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Jaka jest długość okręgu opisanego równaniem:
Bo źle to przekształciłeś.
Musisz sprowadzić do postaci
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
czyli
\(\displaystyle{ (x^2-4x+4)-4+y^2-4=0}\)
dołożyłam czwórkę do iksów żeby mieć wzór skróconego mnożenia, dlatego za nawiasem ja odjęłam
I zwijam
\(\displaystyle{ (x-2)^2+y^2=8}\)
Musisz sprowadzić do postaci
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
czyli
\(\displaystyle{ (x^2-4x+4)-4+y^2-4=0}\)
dołożyłam czwórkę do iksów żeby mieć wzór skróconego mnożenia, dlatego za nawiasem ja odjęłam
I zwijam
\(\displaystyle{ (x-2)^2+y^2=8}\)