zadanie ze współśrodkowymi okręgami
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 12 maja 2007, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kwidzyn
- Podziękował: 28 razy
zadanie ze współśrodkowymi okręgami
Okrąg o1 określony jest równaniem: x2 + y2 − 4x + 6y + 9 = 0 .
a) Napisz równanie okręgu o2 współśrodkowego z okręgiem o1, przechodzącego przez punkt
A = (6;0).
b) Oblicz pole pierścienia kołowego ograniczonego okręgami o1 i o2 .
Jak się za to zabrać?
a) Napisz równanie okręgu o2 współśrodkowego z okręgiem o1, przechodzącego przez punkt
A = (6;0).
b) Oblicz pole pierścienia kołowego ograniczonego okręgami o1 i o2 .
Jak się za to zabrać?
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
zadanie ze współśrodkowymi okręgami
a) okręgi mają taki sam środek , który wynosi S(2,-3) , jesli ten drugi przechodzi przez A(6,0) to \(\displaystyle{ |SA|=r}\)
\(\displaystyle{ r=\sqrt{(2-6)^2+9}}\)
b) pole koła dużego i pole koła małego
\(\displaystyle{ r=\sqrt{(2-6)^2+9}}\)
b) pole koła dużego i pole koła małego
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
zadanie ze współśrodkowymi okręgami
na poaczatku patrzysz jakie jest rownanie okregu tego peirwszego ;d
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}+(y+3)^{2}=2^{2}}\)
teraz wiesz ze 02 jest wpsolsrodkowy oraz ze przechodzi przez punkt (6;0)
czyli
\(\displaystyle{ (6-2)^{2}+(0+3)^{2}=r_{1}^{2}}\) liczysz ten promien
no a jak masz oba promienie to liczysz pole jednego i drugiego i od wiekszego odejmujesz mniejsze powodzenia
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}+(y+3)^{2}=2^{2}}\)
teraz wiesz ze 02 jest wpsolsrodkowy oraz ze przechodzi przez punkt (6;0)
czyli
\(\displaystyle{ (6-2)^{2}+(0+3)^{2}=r_{1}^{2}}\) liczysz ten promien
no a jak masz oba promienie to liczysz pole jednego i drugiego i od wiekszego odejmujesz mniejsze powodzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 4 razy
zadanie ze współśrodkowymi okręgami
Obliczasz środek okręgu (2;-3)
Podstawiamy do równania okręgu:
\(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-b)^{2}=r^{2}\\
r=5}\)
no i możemy zapisać równanie
W b obliczmy promień pierwszego r = 4 no i obliczamy pole
(duże kółko odjąć małe kółko )
Podstawiamy do równania okręgu:
\(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-b)^{2}=r^{2}\\
r=5}\)
no i możemy zapisać równanie
W b obliczmy promień pierwszego r = 4 no i obliczamy pole
(duże kółko odjąć małe kółko )
Ostatnio zmieniony 12 maja 2007, o 21:46 przez ziggurad, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 12 maja 2007, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kwidzyn
- Podziękował: 28 razy
zadanie ze współśrodkowymi okręgami
tylko skąd wiadomo gdzie leży ten środek?
[ Dodano: 12 Maj 2007, 21:49 ]
ok już wiem... miałam straszną zaćmę!!!!
[ Dodano: 12 Maj 2007, 21:49 ]
ok już wiem... miałam straszną zaćmę!!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 12 maja 2007, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kwidzyn
- Podziękował: 28 razy
zadanie ze współśrodkowymi okręgami
wiem... głupiutka jestem... ale to pierwsze zadanie ktore robie z okręgiem, to nic ze w poniedziałek matura. po prostu nie doczytalam - za dlugo juz siedze
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
zadanie ze współśrodkowymi okręgami
ziggurad promien pierwszego okregu wynosi 2 we wzorze jest \(\displaystyle{ r^{2}}\) ;D
// "tylko skad wiadomo gdzie jest srodek" \(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-b)^{2}=r^{2}}\)
// "tylko skad wiadomo gdzie jest srodek" \(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-b)^{2}=r^{2}}\)