Okrąg
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Okrąg
promien okregu opisanego jest promieniem jednego z trójkątow w ktorych ramieniem jest przekatna
wiemy ze punkt stycznosci podzielił bok w jakims tam stosunku czyli:
ramie wynosi x , dłuzsz podstawa \(\displaystyle{ \frac{4}{3}x}\) , krotsza -y
skorzystam z warunku wpisywalnosci okregu w trapez:
\(\displaystyle{ y+\frac{4}{3}x=2x}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{2}{3}x}\)
promien okregu opisanego na trapezie jest jednoczesnie promieniem okregu opisanego na jednym z tych trójkątów
no to ja wybieram trójkąt w którym ramieniem jest przekątna i ramie , natomiast podstawa jest dluzsza podstawa
oblicze przekatna
z tw.ptagorasa licze dlugosc wysokosci trapezu
\(\displaystyle{ h^2+(\frac{1}{3}x)^2=x^2}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{2\sqrt{2}}{3}x}\)
no i przekatna z tw. pitagorasa wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{17}}{3}x}\)
no i juz sa wszystkie boki \(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4S}}\)
a,b,c-boki
S-promien
boki wynosza x, \(\displaystyle{ \frac{4}{3}x}\) , \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{17}}{2}x}\)
wiemy ze punkt stycznosci podzielił bok w jakims tam stosunku czyli:
ramie wynosi x , dłuzsz podstawa \(\displaystyle{ \frac{4}{3}x}\) , krotsza -y
skorzystam z warunku wpisywalnosci okregu w trapez:
\(\displaystyle{ y+\frac{4}{3}x=2x}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{2}{3}x}\)
promien okregu opisanego na trapezie jest jednoczesnie promieniem okregu opisanego na jednym z tych trójkątów
no to ja wybieram trójkąt w którym ramieniem jest przekątna i ramie , natomiast podstawa jest dluzsza podstawa
oblicze przekatna
z tw.ptagorasa licze dlugosc wysokosci trapezu
\(\displaystyle{ h^2+(\frac{1}{3}x)^2=x^2}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{2\sqrt{2}}{3}x}\)
no i przekatna z tw. pitagorasa wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{17}}{3}x}\)
no i juz sa wszystkie boki \(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4S}}\)
a,b,c-boki
S-promien
boki wynosza x, \(\displaystyle{ \frac{4}{3}x}\) , \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{17}}{2}x}\)