Witam
Wykaż, że długość przekątnej kwadratu o boku długości \(\displaystyle{ (\sqrt{11+ 6\sqrt{2}} - \sqrt{11-6\sqrt{2}})}\) jest liczbą naturalną. Oblicz obwód i pole tego kwadratu.
dziękuje i pozdrawiam
wykaż że długość przekątnej kwadratu jest liczbą natu
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
wykaż że długość przekątnej kwadratu jest liczbą natu
\(\displaystyle{ a=\sqrt{11+ 6\sqrt{2}} - \sqrt{11-6\sqrt{2}}=\sqrt{(3+\sqrt{2})^{2}}-\sqrt{(3-\sqrt{2})^{2}}=
|3+\sqrt{2}|-|3-\sqrt{2}|=3+\sqrt{2}-3+\sqrt{2}=2\sqrt{2}\\
\\
p=a\sqrt{2}=2\sqrt{2}\cdot \sqrt{2}=4\\
p\in N}\)
POZDRO
|3+\sqrt{2}|-|3-\sqrt{2}|=3+\sqrt{2}-3+\sqrt{2}=2\sqrt{2}\\
\\
p=a\sqrt{2}=2\sqrt{2}\cdot \sqrt{2}=4\\
p\in N}\)
POZDRO