Obliczenie długości boków równoległoboku...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Callan-Grey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2006, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Obliczenie długości boków równoległoboku...

Post autor: Callan-Grey »

Dany jest równoległobok ABCD. Jego obwód wynosi 26cm, a kąt ABC ma 120 stopni. W trójkąt BCD wpisano okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Oblicz długości boków tego równoległoboku.

No i wszystko ładnie, pięknie - jeden bok można oznaczyć jako "a" drugi jako "13-a"... później skorzystać z twierdzenia cosinusów... lecz należy wpierw wyliczyć długość przekątnej BD. W odpowiedziach pisze, iż przekątna równoległoboku stanowiąca równocześnie podstawę trójkąta BCD ma długość 7 cm (przekątna BD). Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego tak jest? Będę bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Obliczenie długości boków równoległoboku...

Post autor: Lady Tilly »

Z zadania wynika, że kąt ostry tego równoległoboku ma miarę 60°jeśli tą przekątną oznaczysz jako x to
\(\displaystyle{ x^{2}=a^{2}+(13-a)^{2}-2a(13-a)cos60^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{2P}{13+x}}\)
P to pole trójkąta
Callan-Grey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2006, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Obliczenie długości boków równoległoboku...

Post autor: Callan-Grey »

hmm... pole trójkąta, jak mniemam najlepiej jest teraz obliczyć ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{a (13-a) \sin60}{2}}\)? i wziac oba równania w układ... no nic, spróbuję:) dziękuję za pomoc
Ksl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 13 razy

Obliczenie długości boków równoległoboku...

Post autor: Ksl »

Mam problem z tym samym zadaniem.
Podstawiłem wszystko co trzeba i dalej nic nie wychodzi, moglby ktos to zrobić od początku do końca?
ODPOWIEDZ