stosunek długości przekątnych rombu jest równy 2:3. Znajdź stosunek długości boku rombu do długości promienia koła wpisanego w ten romb.
Proszę o podanie wyniku.
stosunek boku rombu do r koła wpisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
stosunek boku rombu do r koła wpisanego
Zauważ, że gdy przekątne oznaczymy jako \(\displaystyle{ 6x}\) i \(\displaystyle{ 4x}\) to pole rombu wynosi \(\displaystyle{ 12x^2}\)
Ponadto z Pitagorasa masz, że \(\displaystyle{ a^2=9x^2+4x^2}\)
Skorzystaj jeszcze ze wzoru na pole: \(\displaystyle{ P=ah}\) oraz z tego, że\(\displaystyle{ h=2r}\)
Edit: nie doczytałem wynik taki jak podał mortan517
Ponadto z Pitagorasa masz, że \(\displaystyle{ a^2=9x^2+4x^2}\)
Skorzystaj jeszcze ze wzoru na pole: \(\displaystyle{ P=ah}\) oraz z tego, że\(\displaystyle{ h=2r}\)
Edit: nie doczytałem wynik taki jak podał mortan517
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2014, o 19:27 przez matematyk1995, łącznie zmieniany 1 raz.