Styczne do okręgu -> wyprowadzenie wzoru na tg alfa/2

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Styczne do okręgu -> wyprowadzenie wzoru na tg alfa/2

Post autor: Dreamer1x6xX »

Witam rozwiązuje sobie arkusze:

ZAD 7/ Z punktu \(\displaystyle{ A= (5;0)}\) poprowadzono styczne do okręgu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=4}\)
oblicz tangens kąta pod którym przecinają się te styczne.

No i dobra wyliczyłem środek okręgu, promień, narysowałem wszystko w ukł. współrzędnych.
Zauważyłem, że trójkąty po połączenie punktów styczności z punktem "A" są i przystające i prostokątne.

Wyliczyłem z Pitagorasa długość odcinka (odległość punktu styczności z okręgiem do punktu A) i zauważyłem, że:

\(\displaystyle{ \tg\frac{\alpha}{2}=\frac{2}{ \sqrt{21}}}\)

Pytanie jak wyliczyć \(\displaystyle{ tg\alpha}\) chciałem ze wzoru na podwojony kąt, ale nie ma go w tablicach maturalnych, jest tylko na sumę i odejmowanie.



@EDIT

Dobra policzyłem z wzoru na \(\displaystyle{ \tg(\frac{\alpha}{2}+\frac{\alpha}{2})}\), ale da się to jakoś łatwiej, bo wraz pierwiastkami wychodziły mi astronomiczne pierwiastki etc.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Styczne do okręgu -> wyprowadzenie wzoru na tg alfa/2

Post autor: Kacperdev »

\(\displaystyle{ \tg\left( x+x\right) = \tg 2x}\)
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Styczne do okręgu -> wyprowadzenie wzoru na tg alfa/2

Post autor: Dreamer1x6xX »

Kacperdev pisze:\(\displaystyle{ \tg\left( x+x\right) = \tg 2x}\)
nie rozumiem, jak miałbym pod to podstawić te dane? czy ty chciałeś wyprowadzić wzór na \(\displaystyle{ \tg\left( x+x\right) = \tg 2x}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Styczne do okręgu -> wyprowadzenie wzoru na tg alfa/2

Post autor: Kacperdev »

Dreamer1x6xX pisze:
Kacperdev pisze:\(\displaystyle{ \tg\left( x+x\right) = \tg 2x}\)
nie rozumiem, jak miałbym pod to podstawić te dane? czy ty chciałeś wyprowadzić wzór na \(\displaystyle{ \tg\left( x+x\right) = \tg 2x}\)

Zrobiłeś to samo w EDIT'cie. Napisalem swój post a ty zedytowałeś swój.
ODPOWIEDZ