Oblicz pole trapezu
Oblicz pole trapezu
Oblicz pole trapezu, mając dane długości jego przekątnych, oraz wysokość. Jak zabrać się za to zadanie? Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Oblicz pole trapezu
Niech e,f będą przekątnymi
a,b podstawami tapeza takimi że : a= b+x+y
\(\displaystyle{ e ^{2}= (b+x)^{2}+h ^{2}}\)
\(\displaystyle{ f ^{2}= (b+y)^{2}+h ^{2}}\)
a,b podstawami tapeza takimi że : a= b+x+y
\(\displaystyle{ e ^{2}= (b+x)^{2}+h ^{2}}\)
\(\displaystyle{ f ^{2}= (b+y)^{2}+h ^{2}}\)
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Oblicz pole trapezu
Na pewno? Mi się wydaje, że to wystarczy.
Czego nam trzeba? Do pola potrzebujemy sumy podstaw, czyli:
\(\displaystyle{ a+b = b+x+y+b= (b+x) + (b+y)}\)
Czego nam trzeba? Do pola potrzebujemy sumy podstaw, czyli:
\(\displaystyle{ a+b = b+x+y+b= (b+x) + (b+y)}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Oblicz pole trapezu
Spodziewałem sie raczej pełniejszego uzupełnienia typu :
\(\displaystyle{ b+x= \sqrt{e ^{2} -h ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ b+y= \sqrt{f ^{2} -h ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left( a+b\right) h=\frac{1}{2} \left( x+b+y+b\right) h=\frac{1}{2} \left( \sqrt{e ^{2} -h ^{2} } +\sqrt{f ^{2} -h ^{2} } \right) h}\)
zrozumiałego dla autora postu.
\(\displaystyle{ b+x= \sqrt{e ^{2} -h ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ b+y= \sqrt{f ^{2} -h ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left( a+b\right) h=\frac{1}{2} \left( x+b+y+b\right) h=\frac{1}{2} \left( \sqrt{e ^{2} -h ^{2} } +\sqrt{f ^{2} -h ^{2} } \right) h}\)
zrozumiałego dla autora postu.