Zad. 1
Dwa okręgi przecinają się. Promień pierwszego wynosi 25 cm, a drugiego 26 cm. Ich wspólna cięciwa ma długość 48 cm. Oblicz odległość między środkami okręgów.
Zad. 2
W trójkąt wpisano okrąg. Jest on do niego styczny w punktach D, E i F, które leżą kolejno na bokach AB, BC, CA. Kąt ABC wynosi 30 stopni. Oblicz miarę kąta DEF.
Dwa okręgi oraz okrąg w trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Dwa okręgi oraz okrąg w trójkącie
W 1.
\(\displaystyle{ S_1}\) - środek okręgu większego
\(\displaystyle{ S_2}\) - środek okręgu mniejszego
Rozważ trójkąt o bokach: \(\displaystyle{ \left( r_1, r_2, |S_1S_2|\right)}\)
W 2.
Skorzystaj z odcinków stycznych.
\(\displaystyle{ S_1}\) - środek okręgu większego
\(\displaystyle{ S_2}\) - środek okręgu mniejszego
Rozważ trójkąt o bokach: \(\displaystyle{ \left( r_1, r_2, |S_1S_2|\right)}\)
W 2.
Skorzystaj z odcinków stycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Dwa okręgi oraz okrąg w trójkącie
Do zad. 1 mam mieć taki obrazek?
Czy dobrze byłoby tak? Wtedy wychodzi mi
\(\displaystyle{ \frac{48}{50}=\frac{x}{25}}\)
50x=1200
x=24
Jeśli dobrze myślę to odległość między środkami powinna wynosić 24.
EDIT:Czy dobrze byłoby tak? Wtedy wychodzi mi
\(\displaystyle{ \frac{48}{50}=\frac{x}{25}}\)
50x=1200
x=24
Jeśli dobrze myślę to odległość między środkami powinna wynosić 24.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2014, o 16:42 przez yami5, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Dwa okręgi oraz okrąg w trójkącie
Nie, wspolna cieciwa tych dwoch okregow bedzie odcinek o krancach wyznaczonych przez przeciecie sie tych okregow.