czworokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
titonoftiton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 paź 2013, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 9 razy

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: titonoftiton »

Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg udowodnij że \(\displaystyle{ AB \cdot CD + AD \cdot BC = AC \cdot BD}\)
nie prosze o rozwiązanie ale jakąs pomoc jak zacząć i na czym rozwiązanie będzie polegać czy coś bo mam już dość tego zadania. Dzięki.
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2014, o 10:53 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: Kacperdev »

Może warto zacząć od warunku na wpisanie czworokąta w okrąg.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: matmatmm »

To jest twierdzenie Ptolemeusza. Tu masz dowód.
ODPOWIEDZ