okrągły stól
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 16:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łodz
- Podziękował: 4 razy
okrągły stól
Okrągły stół o srednicy 1m i wysokosci 80cm zostł przykryty kwadratowym obrusem tak, ze kazdy z narozników obrusa, wiszac luzno, znalazł sie w odległosci 30 cm od podłogi. Oblicz długosc boku obrusa. Wynik podaj z zaokrągleniu do 1 cm
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
okrągły stól
jej co tu trudnego
\(\displaystyle{ D=d+2(0.8-0.3)}\) \(\displaystyle{ d=1}\) \(\displaystyle{ D=2m}\) \(\displaystyle{ D=A\sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ A=\frac{2}{\sqrt{2}}\approx1.41m=141cm}\),
gdzie: \(\displaystyle{ D}\) to przekątna kwadratu; \(\displaystyle{ d}\) średnica okręgu, a \(\displaystyle{ A}\) długość boku kwadratu.
\(\displaystyle{ D=d+2(0.8-0.3)}\) \(\displaystyle{ d=1}\) \(\displaystyle{ D=2m}\) \(\displaystyle{ D=A\sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ A=\frac{2}{\sqrt{2}}\approx1.41m=141cm}\),
gdzie: \(\displaystyle{ D}\) to przekątna kwadratu; \(\displaystyle{ d}\) średnica okręgu, a \(\displaystyle{ A}\) długość boku kwadratu.