Witam!
Jestem programistą i zamierzam zrobić grę na zaliczenie szkoły ale mam problem.
Poszukuję wzoru/równania na wykrycie kolizji między:
- prostokąt - prostokąt
- kwadrat - kwadrat
- prostokąt - kwadrat (nie musi być)
Proszę i dziękuje jednocześnie
Pozdrawiam !
@:Jeśli zły dział proszę o przeniesienie
Edit: Znane są boki kwadratu/prostokąta i pozycja środka każdej figury.
Wzór/równanie na wykrycie kolizji między figurami płaskimi.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Wzór/równanie na wykrycie kolizji między figurami płaskimi.
Te figury poruszają się w przestrzeni trójwymiarowej, czy na płaszczyźnie? Czy te figury mogą się obracać dookoła swojego środka?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wzór/równanie na wykrycie kolizji między figurami płaskimi.
Skoro nieznany jest kąt pomiędzy bokiem a osią układu współrzędnych, to czy zakładamy, że boki są równoległe do osi?Windowsill pisze: Edit: Znane są boki kwadratu/prostokąta i pozycja środka każdej figury.
Jeśli tak, to z kwadratami jest bardzo łatwo, bo kwadraty są kulami w pewnej dobrze znanej metryce.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Wzór/równanie na wykrycie kolizji między figurami płaskimi.
@kropka+: Figury poruszają się w dwóch wymiarach i nie obracają się dookoła swojego środka.
norwimaj: Znamy pozycję środka figury (x i y).
norwimaj: Znamy pozycję środka figury (x i y).
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Wzór/równanie na wykrycie kolizji między figurami płaskimi.
1. Jeżeli to są takie same prostokąty, o wymiarach: podstawa \(\displaystyle{ a}\) i wysokość \(\displaystyle{ b}\), a wspólrzędne środków to \(\displaystyle{ (x _{1} ,y _{1} )}\) i \(\displaystyle{ (x _{2} ,y _{2} )}\) to kolizja jest wtedy, gdy jednocześnie zachodzą dwie nierówności: \(\displaystyle{ \left| x _{1} -x _{2} \right| \le a \wedge \left| y_{1} -y _{2} \right| \le b}\)
2. Dwa jednakowe kwadraty analogicznie, tylko w obu nierównościach jest \(\displaystyle{ a}\) po prawej.
Jeżeli figury mają różne wymiary, to po prawej \(\displaystyle{ \frac{a _{1}+a _{2} }{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{b_{1}+b _{2} }{2}}\)
2. Dwa jednakowe kwadraty analogicznie, tylko w obu nierównościach jest \(\displaystyle{ a}\) po prawej.
Jeżeli figury mają różne wymiary, to po prawej \(\displaystyle{ \frac{a _{1}+a _{2} }{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{b_{1}+b _{2} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Wzór/równanie na wykrycie kolizji między figurami płaskimi.
@kropka+: Dziękuję bardzo za pomoc. Jeśli dało by radę zamienić to na równania boolowskie to prosił bym o ostatnią pomoc (lepiej będzie mi to zaprogramować, a sam nie wiem jak to zamienić).
Pozdrawiam !
@Edit: Albo na jakiś wzór.-- 8 kwi 2014, o 12:41 --Odświeżam
Pozdrawiam !
@Edit: Albo na jakiś wzór.-- 8 kwi 2014, o 12:41 --Odświeżam