Zależności w czworokącie
Zależności w czworokącie
1. Dany jest czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\). Punkt \(\displaystyle{ S}\) należy do przekątnej \(\displaystyle{ AC}\), a pola trójkątów \(\displaystyle{ ABS}\) i \(\displaystyle{ CDS}\) są równe. Pole trójkąta \(\displaystyle{ BCS}\) jest równe \(\displaystyle{ 25}\), a pole trójkąta \(\displaystyle{ DAS}\) jest równe \(\displaystyle{ 36}\). Oblicz pole trójkąta \(\displaystyle{ ABS}\).
2. W czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\) jest wpisany okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 1}\). Okrąg ten jest styczny do boków \(\displaystyle{ AB}\), \(\displaystyle{ BC}\), \(\displaystyle{ CD}\), \(\displaystyle{ DA}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ K}\), \(\displaystyle{ L}\), \(\displaystyle{ M}\), \(\displaystyle{ N}\).
Wiadomo, że \(\displaystyle{ 2·\left| \angle AKN\right| = \left|\angle KLM \right|}\) oraz \(\displaystyle{ 2·\left|\angle BKL \right| = \left|\angle KNM \right|}\). Oblicz długość odcinka \(\displaystyle{ LN}\).
Prosiłbym o jakąś podpowiedź do tych dwóch zadań.
2. W czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\) jest wpisany okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 1}\). Okrąg ten jest styczny do boków \(\displaystyle{ AB}\), \(\displaystyle{ BC}\), \(\displaystyle{ CD}\), \(\displaystyle{ DA}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ K}\), \(\displaystyle{ L}\), \(\displaystyle{ M}\), \(\displaystyle{ N}\).
Wiadomo, że \(\displaystyle{ 2·\left| \angle AKN\right| = \left|\angle KLM \right|}\) oraz \(\displaystyle{ 2·\left|\angle BKL \right| = \left|\angle KNM \right|}\). Oblicz długość odcinka \(\displaystyle{ LN}\).
Prosiłbym o jakąś podpowiedź do tych dwóch zadań.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2014, o 10:01 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Zależności w czworokącie
1.Wskazówka: Po obu stronach przekątnej masz po dwa trójkąty, które mają tę samą wysokość opadającą na przekątną. A więc stosunek ich pól jest równy stosunkowi ich podstaw.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Zależności w czworokącie
No już bez przesady Nie trzeba używać wyrafinowanych narzędzi, kiedy można to przeliczyć na kątach w 3 linijkachkropka+ pisze:2. Pachnie mi to twierdzeniem Ptolemeusza.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Zależności w czworokącie
A skąd pewność że na tym czworokącie można opisać okrąg ?kropka+ pisze:2. Pachnie mi to twierdzeniem Ptolemeusza.
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Zależności w czworokącie
Ale nie na każdym czworokącie opisanym na okręgu można opisać okrąg.
W.Kr.
W.Kr.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2014, o 10:55 przez kruszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Zależności w czworokącie
Nie rozumiem. W zadaniu 2 punkty \(\displaystyle{ K,L,M,N}\) leżą na okręgu wpisanym, więc na czworokącie \(\displaystyle{ KLMN}\) można opisać okrąg. Wobec tego można dla niego użyć twierdzenia Ptolemeusza. Ale wątpię żeby to dało jakieś wymierne korzyści.kruszewski pisze:Ale nie każdym czworokącie opisanym na okręgu można opisać okrąg.
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Zależności w czworokącie
Literówka, (już poprawiłem) a dotyczy tego, co napisał Pan "Bakala 12" i tw. Ptolemeusza.kropka+ pisze:O co tu chodzi?kruszewski pisze:Ale nie na każdym czworokącie opisanym na okręgu można opisać okrąg.
W.Kr.
W.Kr.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Zależności w czworokącie
\(\displaystyle{ LN}\) to przekątna czworokąta wpisanego w okrąg, więc pachniało mi to tym twierdzeniem. Nie upieram się, ponieważ nie rozwiązywałam tego zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Zależności w czworokącie
"2. W czworokąt wypukły ABCD jest wpisany okrąg o promieniu 1. Okrąg ten jest styczny do boków AB, BC, CD, DA odpowiednio w punktach K, L, M, N."
Zatem nie wpisany a opisany na okręgu.
Sugestia słów, która mnie zdarza się bardo często.
Pozdrawiam,
W.Kr.
Zatem nie wpisany a opisany na okręgu.
Sugestia słów, która mnie zdarza się bardo często.
Pozdrawiam,
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Zależności w czworokącie
Słuszna uwaga. Niedostrzegłem choć widzę to.
Przepraszam zatem ! i serdecznie. Tak, tu można użyć tw. Ptolemeusza.
W.Kr.-- 6 kwi 2014, o 14:14 --\(\displaystyle{ 2·\left| \angle AKN\right| = \left|\angle KLM \right|}\)
Jak czytać taki napis?
Przepraszam zatem ! i serdecznie. Tak, tu można użyć tw. Ptolemeusza.
W.Kr.-- 6 kwi 2014, o 14:14 --\(\displaystyle{ 2·\left| \angle AKN\right| = \left|\angle KLM \right|}\)
Jak czytać taki napis?