Oblicz pole równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Quik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: Quik »

Witajcie, mam do obliczenia pole równoległoboku, mając dane długości przekątnych - 12cm i 6cm oraz kąt ostry wyznaczony przez te przekątne - 70 stopni.

Udało mi się wyznaczyć wysokość tego równoległoboku, nie wiem jednak jak wyznaczyć a ;/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: piasek101 »

Istnieje wzór z przekątnymi - na pole.
Awatar użytkownika
Cosinus01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 227
Rejestracja: 18 lut 2014, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 17 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: Cosinus01 »

Wysokość do niczego nie jest potrzebna. Pole równoległoboku można wyliczyć mają wyłącznie podane dane. Jest to bowiem połowa iloczynu przekątnych oraz sinusa kąta, pod którym się przecinają.
Quik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: Quik »

Wiem, ale ja muszę rozbić to na 4 trójkąty. Znam ten wzór, ale nie chcę iść na łatwiznę
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: piasek101 »

No to z cosinusów możesz wyznaczyć boki.
Quik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: Quik »

No tak, tylko jakie boki uzależnić do \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)

Proszę, o pomoc z wyznaczeniem tych boków, z reszta sobie poradzę.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: piasek101 »

Twierdzenie cosinusów (poczytać) - działa gdy znasz dwa boki i kąt między nimi - wyznaczasz trzeci bok (trójkąta).
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: dawid.barracuda »

Podpisuję się rękami i nogami pod tym, co radzą Ci koledzy wyżej. Ja jeszcze chciałbym od siebie dodać jak łatwo (wg mnie) zapamiętać twierdzenie cosinusów - zamiast wzoru proponuję słownie: kwadrat długości boku jest równy sumie kwadratów dwóch pozostałych boków minus ich podwojony iloczyn razy cosinus kąta między nimi.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: Gouranga »

dawid.barracuda, ja tw. cosinusów zapamiętałem jako mieszankę pitagorasa z wzorami skróconego mnożenia (bo to \(\displaystyle{ 2ab\cos\alpha}\) mi się skojarzyło z \(\displaystyle{ 2ab}\) z wzoru skróconego mnożenia)
ODPOWIEDZ