Wykaż, że pole prostokąta.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Quik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Wykaż, że pole prostokąta.

Post autor: Quik »

Witajcie, mam problem z zadaniem: Wykaż, że pole S prostokąta, którego przekątne mają długość d i kąt ostry wyznaczony przez te przekątne ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\), jest równe: \(\displaystyle{ S = \frac{1}{2} d^{2} \sin \alpha}\)

Wszystkie związki które zauważam, wiążą się z kątem \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\), a chyba nie tędy droga.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Wykaż, że pole prostokąta.

Post autor: Kaf »

Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt między przekątnymi, tak? Jeżeli tak to zauważ, że przekątne dzielą prostokąt na 4 trójkąty. Udowodnij teraz, że pole trójkąta, którego dwa boki mają długość \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a miara kąta między nimi wynosi \(\displaystyle{ \alpha}\), wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2} a b \sin \alpha}\).
ODPOWIEDZ